Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Ούτε στις αφίσες ο Κάρατζιτς!

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Οι προσπάθειες να απομακρυνθεί η οποιαδήποτε ανάμειξη του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς από την προεκλογική εκστρατεία, έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα μετά την απαγόρευση από αξιωματούχους, της ανάρτησης φωτογραφιών του καθώς και οι αναφορές σε αυτόν.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

"Οι αφίσες που σχετίζονται με τις εκλογές και έχουν τον Κάρατζιτς δε θα είναι αποδεκτές", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Τζοάνα Βαν Βλιετ.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Βελιγραδίου "ΒΕΤΑ" μετέδωσε τη Δευτέρα πως η εφημερίδα των Σέρβων που εκδίδεται στη Φρανκφούρτη "Βεστί", δημοσίευσε ένα κάλεσμα προς τους Σέρβους πρόσφυγες της Γερμανίας ζητώντας τους να θυμηθούν τον ηρωισμό του Κάρατζιτς καθώς θα ψηφίζουν.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ΟΑΣΕ ήρθαν λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως στέλνουν ειδικό απεσταλμένο στα Βαλκάνια με κύριο στόχο να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τον Σερβοβόσνιο ηγέτη από το Πάλε, σε μια ενέργεια να τον απομονώσουν.

Ελεύθερος ο μουσουλμάνος Ντελάλιτς;

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που οι δυτικοί πολιτικοί κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να συλλάβουν τον Κάρατζιτς για εγκλήματα πολέμου, στη Χάγη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι θα εκδικαστεί το αίτημα να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να δικαστεί ο Ζενίλ Ντελάλιτς, μουσουλμάνος της Βοσνίας, που υποστηρίζει ότι η περαιτέρω κράτησή του θα προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στην υγεία του. Ο Ντελάλιτς κατηγορείται για συμμετοχή σε δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς στο στρατόπεδο "Τσελέμπιτσι" στην περιοχή του Κόντζιτς της κεντρικής Βοσνίας, το 1992.

Ο κατηγορούμενος, που κρατείται στη Χάγη από τις αρχές του Μάη, συνελήφθη στη Γερμανία στις 18 του Μάρτη. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τρεις μουσουλμάνοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ενώπιον του ΔΠΔ, σε σύγκριση με τον κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό των Σέρβων κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ