Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Αντίσταση στην πολιτιστική χειραγώγηση

Μόνο η ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος, που θα διεκδικεί μέτρα στήριξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας και ανάπτυξης της λαϊκής μας κουλτούρας, μπορεί να ανακόψει την άλωση της λαϊκής μας παράδοσης από τις πολυεθνικές των πολιτιστικών σκουπιδιών.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της προχτεσινής προφεστιβαλικής εκδήλωσης για το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που έγινε στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο Πάτρας, αφιερωμένη στις θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτισμό. Στη συζήτηση, που έγινε σε μία πόλη η οποία έχει παραδοθεί - προς το παρόν - στις ορέξεις της δυναστείας Λαμπράκη, πήραν μέρος ο Στ. Παπαθανασίου,υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Π. Βακαλόπουλος,δήμαρχος Ταύρου, η Εύα Μελά,πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο λαϊκός τραγουδιστής Λ. Χαλκιάς,καθώς και πλήθος εκπροσώπων συλλόγων και σωματείων και μέλη ερασιτεχνικών μουσικών και θεατρικών σχημάτων από την Πάτρα.

Την εκδήλωση άνοιξε παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ ο Σταύρος Παπαθανασίου,ο οποίος ανάμεσα στ' άλλα τόνισε: "Η πολιτιστική ζωή του τόπου καθορίζεται σήμερα από τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ, αλώνεται από την αντιδραστική παρέμβαση του κράτους, τη δράση του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου, τα κυκλώματα παραγωγής και εμπορίας της τέχνης. Ετσι, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα δομών και αξιών που υπονομεύουν την ταυτότητα του ελληνικού πολιτισμού, ρευστοποιούν χυδαία το καλλιτεχνικό προϊόν, οδηγούν στην πολιτιστική υποβάθμιση των μαζών. Παράλληλα, η κυβερνητική πολιτική ενισχύει με όλα τα μέσα (οικονομικά και θεσμικά) την κοσμοπολίτικη - ελιτίστικη αντίληψη για την τέχνη και τον πολιτισμό των δύο ταχυτήτων. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός και αποκαλυπτικός των επιδιώξεών της".

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Π. Βακαλόπουλος είπε ότι στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να προσαρμόσει την ΤΑ στις επιταγές της ΕΕ, κυρίως στον πολιτισμό, βρίσκει συμπαραστάτες την ΚΕΔΚΕ και την πλειοψηφία των δήμων, που υλοποιούν κατά γράμμα την πολιτική της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας είναι οι τελευταίες αποφάσεις του ΝΣ Βοιωτίας που, αντί να διεκδικήσει πόρους από το κράτος, προσθέτει νέα τέλη στους πολίτες. Πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, μόνο αν αναπτυχθεί ένα μαζικό και λαϊκό κίνημα που θα διεκδικεί μέτρα, όπως τη στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, των μαθητικών φεστιβάλ, την προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού μέσα από τα πνευματικά κέντρα των δήμων.

Η Εύα Μελά αναφέρθηκε στην επιλεκτικότητα του υπουργείου Πολιτισμού στο να εφαρμόσει τους νόμους, που κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί, κάτω από την πίεση των συνδικαλιστικών αγώνων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο νόμος για τη στήριξη της δημιουργίας και τοποθέτησης εικαστικών έργων σε δημόσιους χώρους μένει ουσιαστικά ανενεργός. "Παράλληλα, το υπουργείο δρα αυταρχικά και αφαιρεί δραστηριότητες από φορείς της τέχνης και του πολιτισμού, όπως είναι το Εικαστικό Επιμελητήριο με διοικητικά και οικονομικά μέτρα. Η σημερινή πολιτιστική μιζέρια μπορεί να ανατραπεί και ο λαός, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, μέσα από την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος, θα αναδείξει ξανά τους δικούς του λαϊκούς καλλιτέχνες", κατέληξε.

Τέλος, ο Λάκης Χαλκιάς είπε ότι οι αριστεροί αγαπούσαν πάντα τον τόπο τους, το λαό, την κουλτούρα και τον πολιτισμό και υπογράμμισε τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του πολιτισμού στη χώρα. Είπε ότι στο κέντρο της προσοχής πρέπει να είναι η νεολαία, γιατί αυτή έχει ως στόχο να πλήξει και να χειραγωγήσει ιδεολογικά η ΕΕ, με τα μέτρα που προωθεί, όπως το δίκτυο πόλεων που αποτελεί σύγχρονο γενιτσαρισμό για τη νεολαία.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, ένα κοινό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες, με στόχο να καταλήξουν στη συσπείρωση όλων εκείνων οι οποίοι έχουν τη διάθεση να αντισταθούν στη σημερινή τάξη στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ