Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΜΝΟΣ
Πάλι απ' έξω οι απόδημοι

Την ευχή του ώστε το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Λημνίων, που έγινε στο ξενοδοχείο "Πόρτο Μαρίνα Παλάς" στη Μύρινα, να μην έχει την ίδια τύχη με το συνέδριο των αποδήμων που έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου μόνο τα προβλήματα των αποδήμων δεν ακούστηκαν, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στο χαιρετισμό του που έγινε στην έναρξη του συνεδρίου.

Ο κομμουνιστής βουλευτής πρότεινε το πρόγραμμα του συνεδρίου να εφαρμοστεί απ' την ανάποδη. Δηλαδή, πρώτα να μιλήσουν οι απόδημοι και να ακουστούν τα προβλήματά τους και μετά να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των μαζικών φορέων. Κατήγγειλε τη στάση των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που εκτός από υποσχέσεις δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων των αποδήμων, όπως είναι το ασφαλιστικό, η εκπαίδευση των παιδιών των αποδήμων κλπ.

Τόνισε την ανάγκη, τόσο σε αυτό το συνέδριο όσο και γενικότερα σ' όλα τα συνέδρια των αποδήμων, να εκλέγονται και να συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τις πραγματικές οργανώσεις και συλλόγους αποδήμων και να μην κηδεμονεύονται από εκκλησιαστικές οργανώσεις. Αυτό το τελευταίο προκάλεσε τις αντιδράσεις του μητροπολίτη της Λήμνου, ο οποίος στην αρχή του συνεδρίου εξέφρασε τα παράπονά του για τη μη συμμετοχή της Μητρόπολης στη διοργάνωση του συνεδρίου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ του απάντησε ότι κάποτε θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός της Εκκλησίας από την πολιτεία και ότι η Εκκλησία αντί να κηδεμονεύει τα συνέδρια των αποδήμων, προωθώντας εθνικιστικές και πατριδοκάπηλες θέσεις, καλό θα ήταν να βοηθάει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων τους. Τελικά, στις δύο μέρες που διήρκεσαν ουσιαστικά οι εργασίες του συνεδρίου (19 - 20 Ιούλη), τα προβλήματα των αποδήμων πολύ λίγο ακούστηκαν, ενώ περίσσεψαν οι γενικόλογες υποσχέσεις από πλευράς κυβερνητικών εκπροσώπων.

Το γνωστό αίτημα ώστε να γίνει η Λήμνος νομός, επανέλαβε ο δήμαρχος Μύρινας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην έναρξη του συνεδρίου, προβάλλοντάς το σαν πανάκεια για την ανάπτυξη του νησιού. Δεν είπε, όμως, ο δήμαρχος ποια είναι η γνώμη του για τη μετατροπή της χώρας μας σε νομό (και μάλιστα προβληματικό) της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, γεγονός που οδηγεί στην υπανάπτυξη όλης της χώρας και βέβαια και της Λήμνου και στη βαθμιαία απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας. Το γεγονός ότι ο δήμαρχος έσπευσε να αναρτήσει έξω από το δημαρχείο, δίπλα στην ελληνική σημαία, και αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μιλούσε μόνο του.

Στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου "Ακτή Μύρινα", Ε. Δαλακούρα, ανέθεσαν οι διοργανωτές του συνεδρίου να μιλήσει για την τουριστική ανάπτυξη της Λήμνου. Είναι η ίδια που απέλυσε τους Λημνίους που εργάζονταν στην επιχείρησή της (μεταξύ αυτών και άτομα που εργάζονταν 20 - 25 χρόνια) συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ανεργίας στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ