Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιστράφηκε αλλά...

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το σχέδιο ΠΔ του υπουργείου Παιδείας για την αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων, αλλά αφήνει ανοιχτό το δρόμο για συμμετοχή αλλοδαπών σε διαγωνισμούς του δημοσίου

Επιστράφηκε στον υπουργό Παιδείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο ΠΔ, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο η κοινοτική Οδηγία 92/51 που αφορά την αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων. Το ΣτΕ έκρινε ότι το ΠΔ έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, γιατί προβλέπει κλειστή διαδικασία πρόσληψης συνεργατών στα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα όμως εκτιμά ότι οι αλλοδαποί που προέρχονται από χώρες της ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς πρόσληψης καθηγητών στα ελληνικά ΤΕΙ, αρκεί αυτό να γίνει μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται πως για την πιθανότητα αυτή έχουν εκφραστεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις, καθώς καταστρατηγείται ευθέως το Σύνταγμα της χώρας και εμφανίζεται το κοινοτικό Δίκαιο ισχυρότερο του εθνικού.

Το σχέδιο ΠΔ που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στο ΣτΕ αφορά τις προϋποθέσεις πρόσληψης συνεργατών, εκπαιδευτικών ειδικών μαθημάτων και επισκεπτών καθηγητών στα ΤΕΙ, που προβλέπονταν από το άρθρο 19 του νόμου 1404/1983. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη είναι αντίθετη με το άρθρο 4 του Συντάγματος, με το αιτιολογικό πως "καθιερώνει κλειστή διαδικασία προσλήψεων", ενώ θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες που θα διασφαλίζουν ίσες προοπτικές σ' όλους τους ενδιαφερόμενους.Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο η κοινοτική Οδηγία 92/51 για αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων, ώστε να μπορούν οι αλλοδαποί υπήκοοι των κοινοτικών χωρών να εργάζονται στη χώρα μας σε επαγγέλματα στα οποία απαιτείται κατάρτιση χαμηλότερης βαθμίδας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι είχε προηγηθεί και η προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την κοινοτική Οδηγία 92/51 του Συμβουλίου Υπουργών σχετικά με την αναγνώριση "διπλωμάτων, πιστοποιητικών και τίτλων επαγγελματικών καταρτίσεων".

Τελικά, παρά την επιστροφή του ΠΔ στον υπουργό, η απόφαση του ΣτΕ αφήνει ανοιχτό το δρόμο για να εισέλθουν στα ΤΕΙ της χώρας μας υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, το ΣτΕ επισημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφούν από το ΠΔ οι εξής δύο διατάξεις:

  • Η διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα σε υποψηφίους με μόνο τα τυπικά προσόντα (δηλαδή βασικό τίτλο σπουδών), να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, εφόσον δεν υπάρχουν υποψήφιοι με πλήρη τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα.
  • Η διάταξη που προβλέπει την πρόσληψη συνεργατών για κάλυψη περιστασιακών αναγκών, γιατί έρχεται σε αντίθεση με το νόμο 1403/1983.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ