Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο στόχαστρο ό,τι απόμεινε

Η καταστροφή ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην Αθήνα έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις κατοίκων και μαζικών φορέων της πόλης. Βλέποντας ότι κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντί να ορθώσουν ανάστημα και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του πολίτη και της πολύπαθης πρωτεύουσας, υποτάσσονται στις βουλές των ιδιωτικών συμφερόντων, 16 σύλλογοι και κινήσεις της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους και συγκρότησαν τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας.Και αυτό στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες τους για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας.

Η Συντονιστική Επιτροπή, στην ιδρυτική της διακήρυξη, τονίζει ότι η Αθήνα αντιμετωπίζεται από πολλούς μόνο ως χώρος κερδοσκοπίας και κοινωνικής ανάδειξης και καλεί τους κατοίκους να δραστηριοποιηθούν για ζωή συμβατή με το περιβάλλον. Επισημαίνει ότι οι αρμόδιοι κρατικοί, τοπικοί και κοινωνικοί φορείς δεν τόλμησαν να αντιταχθούν στα ιδιωτικά συμφέροντα, ώστε να προστατευτεί ό,τι έχει απομείνει στο περιβάλλον της πόλης. "Η πολιτεία και πολλές φορές η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδράμουν τις πρωτοβουλίες των ιδιωτικών συμφερόντων και όταν το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο, σιωπούν υποκριτικά ή συντάσσονται πρόσκαιρα με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, για να τους εγκαταλείψουν στην πρώτη ευκαιρία", αναφέρει χαρακτηριστικά. Φωτογραφίζει, έτσι, τον υπουργό Περιβάλλοντος και το δήμαρχο Αθηναίων, που με τις αποφάσεις τους παρέδωσαν στο τσιμέντο το Πάρκο Ελευθερίας και το Πάρκο Ρηγίλλης, προκειμένου να μη "στεναχωρήσουν" τον Λαμπράκη και τους Γουλανδρήδες.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι μια νέα "λογική οικονομικής ανάπτυξης, με την αγαστή συνεργασία και ευθύνη κράτους, άλλων δημόσιων και δημοτικών φορέων και ιδιωτών" έχει βάλει την πόλη και πάλι στο επίκεντρο ενός νέου οικοδομικού κυκλώνα. Ετσι, σημειώνει, οι ελάχιστοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι είτε παραχωρούνται προς εμπορική αξιοποίηση στους ιδιώτες, είτε καταστρέφονται από το δημόσιο, με διάφορες προφάσεις.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει φαρισαϊσμό και υποκρισία το να προβάλλεται ο πολιτισμός ως κίνητρο για την εμπορική αξιοποίηση του Πάρκου Ελευθερίας και την τσιμεντοποίηση του Πάρκου Ρηγίλλης και η επίκληση της αποκέντρωσης για την τσιμεντοποίηση του χώρου στο Γηροκομείο στους Αμπελόκηπους για να κτιστεί εκεί το νέο διοικητικό κέντρο της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί, όπως τονίζει, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων έχει βαλτώσει, το μετρό έχει καταστρέψει πολλούς ελεύθερους χώρους, επιχειρείται η τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης της χρήσης γης στην Πλάκα και στο Μετς, η νομοθετική ρύθμιση της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα αποτελεί παγίδα για την εμπορική του αξιοποίηση και τραμ δεν υπάρχει στα άμεσα σχέδια για την αναβάθμιση της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ