Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμφωνία - παζάρι για μνημεία

Οριστικοποιήθηκε το παρασκηνιακό "παζάρι" μεταξύ του ΥΠΠΟ και της Εκκλησίας για τη χρήση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της χώρας με τη λύση της συνδιαχείρισης.Χτες, από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός, Σταύρος Μπένος, ανακοίνωσε ότι η χρήση τους θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης του ΥΠΠΟ με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και διευκρίνισε ότι δε θα επιτραπεί η πραγματοποίηση εκδηλώσεων που θα συγκρούονται και θα έρχονται σε διάσταση με το θρησκευτικό ορθόδοξο αίσθημα του λαού.

Οι διαπραγματεύσεις - όπως φαίνεται - ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού στο Αγιον Ορος και της συνάντησής του με την εκεί Ιερά Σύναξη. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Προσπαθώντας να αιτιολογήσει την απόφαση ο Στ. Μπένος, επικαλέστηκε το διττό χαρακτήρα των μνημείων. Ανέφερε πως "από τη μία υπάρχει ο μνημειακός πολιτιστικός και ο λατρευτικός από την άλλη" και σημείωσε πως "το ΥΠΠΟ είναι επιφορτισμένο με το ρόλο της διαφύλαξης αυτής της κληρονομιάς του διττού χαρακτήρα των μνημείων". Και όπως ήταν φυσικό μετά από αυτή την απόφαση δε θα περίμενε κανείς διαφορετική λύση για το ζήτημα της χρήσης του μνημείου της Ροτόντας, που ενάμιση χρόνο και παρά την απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει όσους θέλουν τη Ροτόντα να παραμείνει μνημείο, παραμένει άλυτο. Τώρα που το δικαστικό παιχνίδι έχει χαθεί για την Εκκλησία, ο υπουργός Πολιτισμού υπακούοντας στις "νουθεσίες" της θα φροντίσει, είπε, να δώσει οριστική λύση με τρόπο που να διαπνέεται από τις αρχές που προανέφερε και μακριά από τη δικαστική οδό.Διευκρίνισε δε ότι σε καμία περίπτωση δε θα λειτουργήσει ως ενοριακός ναός.Τις επόμενες βδομάδες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο ΥΠΠΟ με τη συμμετοχή των Πατέρων του Αγίου Ορους, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Επίσης, ανακοίνωσε τη σταδιακή ανάπτυξη 4 συνεργείων για την επιτόπου συντήρηση των κειμηλίων του Αγίου όρους τόσο για την έκθεση που θα γίνει το 1997 στη Θεσσαλονίκη, όσο και στα πλαίσια της γενικότερης συνεργασίας του Αγίου Ορους με το ΥΠΠΟ. Γι' αυτό το σκοπό στο φετινό προϋπολογισμό θα προβλεφτεί ποσό 400 εκατ. δραχμών.

Τέλος για το Επταπύργιο ο υπουργός επανέλαβε πως θα αναπέμψει το θέμα στο ΚΑΣ. Από τη μία παραχωρεί "γην και ύδωρ" στην Εκκλησία, χαρίζοντας το σύνολο των βυζαντινών μνημείων του τόπου μας και από την άλλη αρνείται να πάρει θέση για την απαράδεκτη απόφαση του ΚΑΣ να γκρεμιστεί μεγάλο μέρος των φυλακών του Γεντί Κουλέ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρήματα και προβληματισμοί (2003-12-11 00:00:00.0)
Ο υπουργός αχρήστευσε την υπογραφή του (1997-04-19 00:00:00.0)
Αναπέμπεται το θέμα της "Ροτόντας" (1997-01-14 00:00:00.0)
Νέα πρόκληση της μητρόπολης (1996-11-02 00:00:00.0)
Διάτρητη απόφαση για τη Ροτόντα (1995-01-19 00:00:00.0)
Κρίνεται η τύχη της "Ροτόντας" (1995-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ