Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μονοπώληση" της συνδρομητικής τηλεόρασης

Η τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πριν τις διακοπές, "έκλεισε" ουσιαστικά και το θέμα της σύμβασης της ΕΡΤ με το συνδρομητικό κανάλι Filmnet. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ, με ψήφους 5 υπέρ και 3 κατά, θεωρεί "νομότυπη" την επέκταση της σύμβασης με την εταιρία "Nethold".

Τις αντιρρήσεις του και τις επιφυλάξεις του, για τη νέα σύμβαση της ΕΡΤ με το συνδρομητικό κανάλι, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ, Μάκης Κοψίδης,επισημαίνοντας τους κινδύνους και τα προβλήματα, που δημιουργούνται σε σχέση με το μεγάλο θέμα των συχνοτήτων.Ο Μάκης Κοψίδης υπογράμμισε ότι η παραχώρηση και άλλων συχνοτήτων στο Filmnet, προκειμένου να εκπέμψει το δεύτερο συνδρομητικό κανάλι, δημιουργεί τον κίνδυνο μονοπώλησης του χώρου της συνδρομητικής τηλεόρασης, από την εταιρία "Nethold".Η παραχώρηση, επίσης, νέων συχνοτήτων θα έχει επιπτώσεις στο γενικότερο πρόβλημα των συχνοτήτων, από τη στιγμή που, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

Με τη χτεσινή απόφασή της η πλειοψηφία του ΕΣΡ θεωρεί ότι το "νομότυπο της επέκτασης της σύμβασης μεταξύ της ΕΡΤ και της "Nethold" δεν τίθεται εν αμφιβόλω", με την έννοια ότι "δεν προκύπτει μέχρι τώρα παραβίαση στοιχειωδών κανόνων, χρηστής διοίκησης, πράγμα που ενδέχεται να συμβεί, εάν η μέθοδος της επέκτασης και η ανεξέλεγκτη διάθεση συχνοτήτων επαναληφθεί". Διευκρινίζεται, επίσης, ότι το ΕΣΡ με την απόφασή του αυτή εμμένει στις "ξεκάθαρες", όπως τις χαρακτηρίζει, "απόψεις που έχει καταλήξει σε προηγούμενες αποφάσεις του", σύμφωνα με τις οποίες το Συμβούλιο κατά το νόμο δεν ασκεί "έλεγχο επί της ουσίας, ως προς τις συμβάσεις που συνομολογεί η ΕΡΤ με άλλους ιδιωτικούς φορείς". Η αρμοδιότητα αυτή, όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, υπάγεται στα αστικά ή διοικητικά δικαστήρια.

Σε άλλη, σχετική με το ίδιο θέμα, χτεσινή ανακοίνωσή του το ΕΣΡ σημειώνει ότι, με την τυπική έγκριση της επέκτασης της σύμβασης, καθιστά "σαφές" ότι αυτό δεν αφορά την "ουσία της σύμβασης σε όλο της το περιεχόμενο, καθόσον τα αρμόδια πολιτειακά όργανα και η διοίκηση της ΕΡΤ θεωρούν τη σύμβαση εφαρμοστέα", μολονότι δε δόθηκε στο ΕΣΡ εγκαίρως προς έγκριση. Να υπενθυμίσουμε ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από το γεγονός ότι η νέα σύμβαση της ΕΡΤ με το Filmnet υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΕΣΡ και χωρίς η σύμβαση να εγκριθεί Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ