Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μονόδρομος ο αγώνας

Του Κώστα Τζατζάνη, δημοτικού συμβούλου της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση"

- Στην Αθήνα, τα μεγάλα συμφέροντα χιμούν στα Πάρκα Ελευθερίας και Ρηγίλλης. Στον Πειραιά;

- Υπάρχουν πολλές αναλογίες, που απορρέουν από την αντιπεριβαλλοντική, τυχοδιωκτική και πελατειακή πολιτική, που εφαρμόζεται και εδώ. Μεγάλα πάρκα στο κέντρο του Πειραιά δεν έχουμε. Δημιουργήθηκαν αυτά με το μπάζωμα στην παραλία του Φαλήρου. Ομως, εκεί εξακολουθεί να λειτουργεί η τελείως αυθαίρετη, με τη συνενοχή δήμου και ΥΠΕΧΩΔΕ, κατάληψη κάπου δέκα στρεμμάτων από κτίρια, δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που τα εκμεταλλεύονται έμποροι για εκθέσεις. Οι μοναδικοί χώροι στο κέντρο, αυτοί της Υπεραγοράς, που κερδήθηκαν με μακρόχρονους αγώνες, εξακολουθούν να αποτελούν στόχο λυσσασμένων επιθέσεων των τσιμεντοποιητών, που προς το παρόν αποκρούουν οι κάτοικοι. Ολοι σχεδόν οι μικρότεροι χώροι αποτελούν θύματα ή θηράματα μικρότερων ή μεγαλύτερων πελατειακών συμφερόντων.

- Στην Αθήνα, έγινε μια Συντονιστική Επιτροπή συλλόγων και κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων. Στον Πειραιά;

- Παρά τις ιδιομορφίες, υπάρχουν και εδώ κοινά σημεία. Παρόλο που δε φτάσαμε σε πλατύ συντονιστικό όργανο, στην Υπεραγορά οι κάτοικοι βρήκαν αλληλέγγυους το Εργατικό Κέντρο, τον Εμπορικό Σύλλογο, τις παρατάξεις της μειοψηφίας του ΔΣ και σημαντικούς φορείς από το χώρο της παιδείας και άλλους. Οι μικρότεροι, όμως, χώροι χάνονται... Η δημοτική αρχή - και όχι απλώς ο Στ. Λογοθέτης, που είναι πια μόνο ο θλιβερός εξυπηρετητής της πιο αντιδραστικής, αντιπεριβαλλοντικής και όχι μόνο πολιτικής, που υπαγορεύεται από κυβέρνηση και ΕΕ και εξυπηρετείται από όλες τις άλλες παρατάξεις - πρωτοπορεί στις μεθόδους κατάληψης του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων.

- Με ποιους, ακριβώς, τρόπους;

- Παραχωρεί τα καλύτερα φιλέτα (Ακτή Θεμιστοκλέους), ώστε να "προσκυρωθούν" για οικοδόμηση από ιδιώτες. Προσπαθεί να αποφύγει τη θεσμοθετημένη λειτουργία ελεύθερων χώρων στο Σακελίωνα, στα ψυγεία "Λουξ" και αλλού, προσπαθεί να τσιμεντοποιήσει τον ελεύθερο χώρο του Μικρολίμανου. Κάνει διαρκώς πελατειακές υποχωρήσεις, αποχαρακτηρίζοντας ζωτικούς χώρους στις γειτονιές. Δημοπράτησε το σύνολο των μεγάλων πλατειών, για να δημιουργηθούν κυλικεία, που θα εξελιχθούν σε κανονικά μαγαζιά. Αφήνει και ενθαρρύνει την κατάληψη των πλατειών με το νέο φρούτο, τα μαγαζιά - τέντες. Οι πλατείες Κοραή και Δημοτικού Θεάτρου κατακλύστηκαν, στην πλατεία Κανάρη έγινε θρασύτατη κατάληψη του τελευταίου ακάλυπτου χώρου. Ο κοινόχρηστος χώρος της Πειραϊκής όλο και καταλαμβάνεται από κανονικά κλειστά μαγαζιά. Δημιουργούνται ράμπες στο δρόμο για την πρόσβαση σε ιδιωτικούς χώρους - πάρκινγκ. Ο,τι απέμεινε από τις πλατείες γίνεται ιδιωτικός χώρος για το παράνομο παρκάρισμα των πελατών καταστημάτων "ψυχαγωγίας", που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και ασύδοτα.

- Ετσι όμως, υποστηρίζουν, αποκτά έσοδα ο δήμος!

- Κανένα έσοδο δε δικαιολογεί την κατάληψη ελεύθερων, ζωτικών χώρων, όταν αυτοί δε φτάνουν ούτε το 1/10 της με τόση μιζέρια νομοθετημένης αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο στο απάνθρωπο Λεκανοπέδιο του νέφους. Το καταπληκτικό είναι πως ούτε έσοδα υπάρχουν. Ούτε τα μισά δεν εισπράχθηκαν από τα βεβαιωθέντα από τις υπηρεσίες του δήμου φέτος και υπάρχει ολόκληρο πελατειακό κατεστημένο, ώστε να μην καταγράφονται τα δικαιώματα του δήμου. Το μαγαζί στον Τιτάνιο Κήπο δεν έχει δώσει κανένα έσοδο. Ο αγώνας των κατοίκων της Υπεραγοράς ανάγκασε την πολιτεία να αποτρέψει προς στιγμήν την τσιμεντοποίηση. Ελπίζουμε, με τα ίδια δεδομένα, να ξαναπάρει την ίδια απόφαση. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των χώρων είναι μονόδρομος, έως ότου συνειδητοποιήσουν οι Πειραιώτες πως χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή της δημοτικής αρχής και της πολιτικής της και όχι των προσώπων!

Γερ. Τρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η κινητοποίηση καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού (2008-06-26 00:00:00.0)
Επεισόδια στην Αγία Βαρβάρα (2007-12-07 00:00:00.0)
Κέρδη και για την «Τελεστέτ» (2004-08-10 00:00:00.0)
Στόχος εκμετάλλευσης η λαϊκή οικογένεια (2003-10-05 00:00:00.0)
Εκποιούν και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους! (2002-03-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ