• "Κηρύξατε ιερό πόλεμο εναντίον των πολιτικών κρατουμένων", καταγγέλλει ο Γιασάρ Κεμάλ
  • - ΑΓΚΥΡΑ. - Σκληρή στάση τηρεί η τουρκική πολιτική ηγεσία, όσον αφορά την κρίση στις φυλακές ολόκληρης της χώρας, παρά τον θάνατο ενός ακόμη απεργού πείνας χτες - του τρίτου που χάνει τη ζωή του από... - 1996-07-25 00:00:00.0"/>
  • "Κηρύξατε ιερό πόλεμο εναντίον των πολιτικών κρατουμένων", καταγγέλλει ο Γιασάρ Κεμάλ
  • - ΑΓΚΥΡΑ. - Σκληρή στάση τηρεί η τουρκική πολιτική ηγεσία, όσον αφορά την κρίση στις φυλακές ολόκληρης της χώρας, παρά τον θάνατο ενός ακόμη απεργού πείνας χτες - του τρίτου που χάνει τη ζωή του από... - 1996-07-25 00:00:00.0" /> Ανένδοτη η τουρκική κυβέρνηση | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 9
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ
    Ανένδοτη η τουρκική κυβέρνηση
    • Σε... "αριστερούς συνωμότες" αποδίδει την απεργία πείνας ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης
    • "Κηρύξατε ιερό πόλεμο εναντίον των πολιτικών κρατουμένων", καταγγέλλει ο Γιασάρ Κεμάλ

    ΑΓΚΥΡΑ. -

    Σκληρή στάση τηρεί η τουρκική πολιτική ηγεσία, όσον αφορά την κρίση στις φυλακές ολόκληρης της χώρας, παρά τον θάνατο ενός ακόμη απεργού πείνας χτες - του τρίτου που χάνει τη ζωή του από την Κυριακή - και την οργή στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

    Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι τα γραφεία της αριστερής εφημερίδας "Κούρτουλους" στην Κωνσταντινούπολη περικυκλώθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να συλλάβουν πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας, σε συμπαράσταση των πολιτικών κρατουμένων.

    Οι αντιδράσεις των διανοούμενων της Τουρκίας, προεξάρχοντος του σπουδαιότερου εν ζωή συγγραφέα της χώρας, Γιασάρ Κεμάλ, υπήρξαν οξύτατες χτες, σε αντιδιαστολή με τις χλιαρές διεθνείς προτροπές για απάλυνση της ακολουθούμενης από την Αγκυρα πολιτικής.

    Και τρίτος θάνατος

    Ο 35χρονος γιατρός Ιλγκίντς Οζκέσκιν άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Μπαϊραμπασσά της Κωνσταντινούπολης, χτες το πρωί, στην 66η ημέρα της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων σε 16 σωφρονιστικά καταστήματα της Τουρκίας. Ο Οζκέσκιν είχε συλληφθεί το 1994 ως μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου - Κόμματος (εξέλιξη τμήματος της πρώην "Ντεβ Σολ") και παραπέμφθηκε σε δίκη, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

    Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην "απεργία θανάτου" πολιτικών κρατούμενων εκτιμάται σε 277, ενώ, σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέκα από αυτούς βρίσκονται σε κώμα και πολλοί άλλοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει εκδώσει διαταγή, προκειμένου να χορηγηθεί στους απεργούς κάποιο είδος τροφής, αλλά οι απεργοί αρνούνται πεισματικά να λάβουν οποιαδήποτε βοήθεια.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης...

    Η τουρκική κυβέρνηση, διά στόματος Σεβκέτ Καζάν, υπουργού Δικαιοσύνης του Ερμπακάν, αποσαφήνισε ότι η φυλακή του Εσκί Σεχίρ, γνωστή ως "Φέρετρο", δεν πρόκειται να κλείσει, ότι θεωρεί πως οι συνθήκες είναι καλύτερες από εκείνες στις φυλακές της Δύσης, και απέδωσε τους τρεις θανάτους σε "συνωμοσία" (!).

    Ο Καζάν είπε ότι οι κρατούμενοι εξαναγκάστηκαν να συνεχίσουν την απεργία, παρά την απόσυρση των διατάξεων που είχαν προκαλέσει την απεργία. Ξέχασε, όμως, να αναφέρει ότι πρωταρχικό αίτημα των απεργών είναι το κλείσιμο του "Φερέτρου"...

    Οσον αφορά την "πρωτοβουλία" που είχε υποσχεθεί για την επίλυση της κρίσης, ο Καζάν επίσης "ξέχασε" να αναφέρει οτιδήποτε...

    Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ τόνισε ότι η Γαλλία - η οποία κάλεσε προχθές την Αγκυρα να βελτιώσει τις συνθήκες στις φυλακές - "επηρεάζεται από παραπλανητικές ιδεολογικές εκστρατείες τρομοκρατών κρατούμενων".

    Στη Λυών της Γαλλίας είκοσι Τούρκοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς, απεργία που θα συνεχίσουν "μέχρις ότου η τουρκική κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων".

    Η Γερμανία ζήτησε από τους απεργούς πείνας να σταματήσουν την απεργία πείνας, αφού στο εσωτερικό της πραγματοποιείται σειρά επιθέσεων εναντίον τουρκικών στόχων. Οι επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν σοβαρότατες ζημιές σε πολλές τουρκικές πόλεις, πιστεύεται ότι προέρχονται από εξτρεμιστές που υποστηρίζουν τους απεργούς πείνας.

    Ο Γιασάρ Κεμάλ

    Ενας από τους κορυφαίους Τούρκους διανοούμενους, ο 73χρονος Γιασάρ Κεμάλ, κατηγόρησε χτες τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι "έχει κηρύξει τζιχάντ (ιερό πόλεμο) εναντίον των πολιτικών κρατουμένων". Ο Κεμάλ, ο οποίος έχει και ο ίδιος φυλακιστεί δεκάδες φορές, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματα των απεργών πείνας. "Το να παραμείνετε αδιάφοροι δεν είναι ανθρώπινο και αποτελεί πρόκληση προς την ανθρωπότητα", είπε ο Κεμάλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ και τον συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί.

    "Ολόκληρη η Τουρκία, η εθνική τιμή της οποίας δοκιμάζεται στα μάτια του κόσμου, είναι υπεύθυνη για τους νεκρούς, το κράτος, ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης, το κοινοβούλιο και ο Τύπος".

    Ο Κεμάλ υπενθύμισε σε αυτή τη συνέντευξη ότι ο Σεβκέτ Καζάν ήταν συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη των φανατικών ισλαμιστών που έκαψαν ζωντανούς 37 αλεβίτες διανοούμενους και καλλιτέχνες, στη Σεβάστεια, τον Ιούλιο του 1993.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ