Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Πρωτεύουσα "με τα όλα της"

Πρωτεύουσα των Βορείων Σποράδων η Σκόπελος. Δε φτάνει τους 5.000 μόνιμους κατοίκους. Μαζί με τον ομώνυμο δήμο και οι κοινότητες Γλώσσα και Νέο Κλήμα.

Η πρώτη επίσκεψη στη Γλώσσα. Ενα χωριό πανέμορφο, απλωμένο στην πλαγιά του βουνού. Για να πάει κανείς από τη Σκόπελο εκεί, πρέπει ν' "αντέξει" 40 λεπτά της ώρας διαδρομή μέσα σ' ένα καταπράσινο πευκοδάσος. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Χρήστος Παπαϊωάννου,αρχίζει την ενημέρωση από τη συρρίκνωση της γεωργίας. Λίγα τώρα τα πασίγνωστα δαμάσκηνα της περιοχής, όπως και τ' αμπέλια και οι ελιές. "Πρέπει να έχουμε εναλλακτικές λύσεις στον τουρισμό, ν' αναπτύξουμε τον αγροτοτουρισμό, για να κρατήσουμε τους νέους στα χωριά και να μην ερημώσουμε", λέει. Και προχωρεί αναφερόμενος στην ανάγκη έργων οδοποιίας, την κατασκευή αίθουσας για το νηπιαγωγείο, την ανάπλαση της παραλίας και του λιμανιού, την ενίσχυση της πυρασφάλειας με περισσότερα πυροφυλάκια, πυροσβεστικούς κρουνούς, περιπολίες στα δάση, ώστε να σωθούν από τις πυρκαγιές. Δυο γυναίκες κοινοτικοί σύμβουλοι μιλούν για τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, που μάχεται μόνος του να προστατεύσει και να προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά. Εχει δημιουργήσει σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, δανειστική βιβλιοθήκη, θέλει να δημιουργήσει και σχολή χορού. Κρατά "ως κόρη οφθαλμού" τους 40 πίνακες που άφησε στο χωριό του ο μεγάλος ζωγράφος Σιδέρης,αλλά αγωνιά μήπως καταστραφούν, αφού δε διαθέτει χρήματα για τη συντήρησή τους. Ζητούν επιδότηση από το υπουργείο πολιτισμού για όλες αυτές, καθώς και για πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, αλλά "φωνή βοώντος εν την ερήμω".

Επόμενος σταθμός το χωριό Νέο Κλήμα. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιάννης Υδραίος,και κοινοτικοί σύμβουλοι μας ενημερώνουν ότι ο νέος οικισμός στήθηκε το 1985, αφού το Παλιό Κλήμα κρίθηκε κατεδαφιστέο λόγω των σεισμών του 1965 και κατολισθήσεων. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, κάποιοι Ελληνες και ξένοι καταφέρνουν - με μέσα που διαθέτουν - ν' αγοράζουν εκείνα τα υπό κατεδάφιση σπίτια και να τα εκμεταλλεύονται, χωρίς η κοινότητα να έχει λόγο σ' αυτό. Φτιάχτηκε ένα αλιευτικό καταφύγιο, αλλά έμεινε ρημάδι. Ζητούν να γίνει άλλη μελέτη και ν' αλλάξει η χρήση του, να είναι επαγγελματικό και τουριστικό, αλλά χρειάζεται χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων. Η κοινότητα δεν πήρε δραχμή εδώ και 10 χρόνια για την κατασκευή αθλητικών χώρων και πήρε μόνο 13 εκατομμύρια για την ανάπλαση της παραλίας. Μεγάλο πρόβλημα με τη ΔΕΗ που δεν καλύπτει τις ανάγκες, ενώ δεν υπογειώνει τα καλώδιά της, μ' αποτέλεσμα να δημιουργεί κινδύνους πυρκαγιών.

Στο δημαρχείο της Σκοπέλου, μαζί με τον δήμαρχο Σταμάτη Περίσση και εκπρόσωποι μαζικών φορέων του χωριού. Στα προβλήματα που αναφέρει ο δήμαρχος - εκτός των γενικότερων που αφορούν και τα τρία νησιά - πρωτεύουσα θέση έχουν οι ανάγκες για έργα υποδομής - λιμάνι, βιολογικός καθορισμός, στελέχωση του Κέντρου Υγείας και λειτουργία της τηλεατρικής που δε λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι η "Ιντραγκόμ" καρπώνεται 250.000 δραχμές μηνιαίως - καθώς η ένταξη της Σκοπέλου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η υλοποίηση του προγράμματος πολεοδομικού σχεδιασμού κ.ά. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων καταγγέλλει ότι η ανεργία καλπάζει, το Κέντρο Υγείας δεν καλύπτει στο ελάχιστο τις ανάγκες των εργαζομένων, τ' ασφαλιστικά ταμεία καταστρέφονται. Ζητά να επιδοτούνται οι κάτοικοι για να φτιάχνουν τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές που κοστίζουν, αλλά είναι υποχρεωτικές για ν' ανοίξουν και οι δουλιές. Στα προβλήματα των ΕΒΕ αναφέρονται εκπρόσωποί τους, ενώ προτάσεις τους καταθέτουν εκπρόσωποι περιβαλλοντικής κίνησης. Ολοι συμφωνούν ότι για να λυθούν προβλήματα απαιτείται η ανάπτυξη αγώνων. Και δηλώνουν πως σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ