Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Ανθρωποι και φώκιες

Πρώτος σταθμός της περιοδείας, η Αλόννησος. Ενα νησί με 2.300 μόνιμους κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι μαζί με τους επισκέπτες φτάνει τις 15.000. Το πιο παραμελημένο νησί των Βόρειων Σποράδων, λέει ο δήμαρχος Γιάννης Δροσάκος,σπεύδει, όμως, να συμπληρώσει ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Κι αρχίζει να απαριθμεί προβλήματα και αιτήματα:

  • Εξαιρέθηκε το νησί και δεν κατασκευάστηκε Κέντρο Υγείας, παρά το γεγονός ότι χρειάζονται ώρες για να πάει κάποιος ασθενής σε άλλο νησί ή στο Βόλο. Τουλάχιστον, ας αλλάξει ο σχετικός κανονισμός για να στελεχωθεί το περιφερειακό ιατρείο με γιατρούς και μηχανήματα.
  • Το λιμάνι έγινε όταν το νησί θεωρούνταν άγονη γραμμή και δεν καλύπτει σήμερα τις ανάγκες. Υπάρχει μελέτη για την ανάπλασή του, αλλά έχει μπει στα συρτάρια και το έργο δεν εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα.
  • Πρέπει να καθοριστεί η χρήση γης για να αναπτυχθούν και η γεωργία και η κτηνοτροφία, ώστε να έχουν εναλλακτική ασχολία οι κάτοικοι.
  • Ελλειψη μέτρων δασοπροστασίας, που είχε ως αποτέλεσμα πρόπερσι να καεί η καλύτερη δασική πλευρά του νησιού. Χρειάζεται καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας και κάποια ακόμα μέσα.
  • Δύσκολο και πολυέξοδο το έργο αποχέτευσης - λόγω και της μορφολογίας του εδάφους - αλλά πρέπει να μπει σε πρόγραμμα και να προχωρήσει, διότι είναι αναγκαίο.
  • Ζητούν να γίνει αεροδρόμιο στην Αλόννησο - υποστηρίζουν ότι θα εξυπηρετεί καλύτερα απ' ό,τι αυτό της Σκιάθου - αλλά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Ν. Ζαμπουνίδης,τους είπε "ξεχάστε το".

Και ο δήμαρχος φτάνει στο γνωστό θέμα της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου για τις φώκιες. Είχε αποφασιστεί να γίνει το 1985. Πέρασαν 11 χρόνια κι ακόμα δεν έγινε τίποτα. Ο δήμος υπέβαλε Πρόγραμμα Διαχείρισης στα πλαίσια του LIFE '95, μέχρι τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αδιαφορεί. Πολλές εταιρίες ιδιωτικές - δήθεν μη κερδοσκοπικές - μπαίνουν σε προγράμματα της ΕΕ και κάνουν συνεχώς μελέτες επί μελετών, "ροκανίζοντας" εκατομμύρια.

Και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων, Παν. Φλωρός, καταγγέλλει ότι το μόνο που έγινε μέχρι σήμερα είναι οι απαγορεύσεις στους ψαράδες να πλησιάζουν και να ψαρεύουν στην περιοχή, ενώ οι "οικολόγοι" δρουν ανενόχλητα και - όπως είπε - παίρνουν μωρά από μάνες, τα οποία εμφανίζουν σαν ορφανά, επειδή δήθεν οι ψαράδες σκότωσαν τις φώκιες, ενώ στην πραγματικότητα οι ίδιοι τις εξαφανίζουν για να ενοχοποιήσουν στη συνέχεια τους ψαράδες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ