Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφασίζει και αναθέτει ο νομάρχης

"Αποφασίζομεν και διατάσσομεν" του νομάρχη Δυτικής Αττικής, Περικλής Παπαπέτρου,στο θέμα των δημόσιων έργων της περιοχής. Η αρμοδιότητα που έχει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις χωρίς την έγκριση του αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπως για παράδειγμα να αναθέτει έργα σε εταιρίες της "αρεσκείας" του, δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιων Εργων και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, ο νομάρχης αφού πρώτα αποφάσισε να αναθέσει απευθείας σε συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρίες και όχι με μειοδοτικό διαγωνισμό τέσσερα έργα της Νομαρχίας, ζήτησε κατόπιν και έλαβε την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΣΑΝΤ 2 του 1994 και είναι: η κατασκευή γέφυρας στον Σαρανταπόταμο για αντιπλημμυρική προστασία, κόστους 1,5 δισ. δραχμών, το οποίο ανατέθηκε στην εταιρία "Τεχνοδομή".Το συγκεκριμένο έργο εάν είχε ολοκληρωθεί μέχρι Απρίλη, όπως είχε προγραμματιστεί, δε θα επέτρεπε και να πνιγούν τον χειμώνα δεκάδες σπίτια. Ενας τοίχος αντιστήριξης στον δρόμο που οδηγεί στην Ψάθα, κόστους 36 εκατομμυρίων. Επίσης η κατασκευή πλωτού φράγματος στην παραλία του Μεγάλου Πεύκου για τη συγκράτηση των φυκιών, κόστους 35 εκατομμυρίων δραχμών στην εταιρία "Αφοι Παλιούρα".Τέλος, η διαχείριση τοξικών αποβλήτων που βρέθηκαν πριν από έξι μήνες σε ένα εγκαταλημμένο οικόπεδο και αυτή τη στιγμή είναι φορτωμένα σε ειδικά κοντέινερ και πρέπει να πάνε στη Γαλλία. Το έργο αυτό κόστους 30 εκατομμυρίων μετά από οδηγία του υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ θα ανατεθεί στην εταιρία Ιωακειμίδη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Α. Πρέμπος, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και φοβούμενος προφανώς τις αντιδράσεις αρνήθηκε στον επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστική Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Αντώνη Χοροζάνη, να παρακολουθήσει τη συζήτηση όπως έχει δικαίωμα. Τελικά έγινε δεκτός μετά από παρέμβαση του νομάρχη. Μάλιστα η τοποθέτηση του προέδρου της επιτροπής στη συνεδρίαση ήταν χαρακτηριστική: "Βρώμικες είναι οι ανοιχτές και μειοδοτικές δημοπρατήσεις και τίμιες είναι οι απευθείας", είπε ο Α. Πρέμπος.

Ο Α. Χοροζάνης, δήλωσε στο "Ρ" ότι διαπιστώνεται ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία της νομαρχίας στο θέμα της διεκπεραίωσης και ανάθεσης δημοσίων έργων είναι αντιδημοκρατική και αδιαφανής, με κύρια ευθύνη του νομάρχη, ο οποίος μόνος του αποφασίζει, γνωμοδοτεί και εγκρίνει.

"Αυτή η λειτουργία της Νομαρχίας πρέπει να σταματήσει, γιατί θα δημιουργήσει στο μέλλον μεγάλα σκάνδαλα αν δεν έχει δημιουργήσει ήδη. Για το λόγο αυτό προτείνω να γίνει συζήτηση στο ΝΣ για όλη αυτή τη λειτουργία και να αναλάβει τις ευθύνες του", επισήμανε ο σύμβουλος της ΝΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ