Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Καλύπτουν τον Λαμπράκη

Με απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη, η επίτροπος Ματίας αναγνωρίζει ως χρηματοδότηση για τον πολιτισμό τη χρηματοδότηση ενός συνεδριακού κέντρου και ενός γκαράζ

Πλήρη κάλυψη της παρανομίας που συντελείται από τον Οργανισμό Κατασκευής των συμπληρωματικών έργων του Μεγάρου Μουσικής επιχειρεί και η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης - όπως προκύπτει από την απάντηση της επιτρόπου Ματίας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη - ανοίγοντας έτσι ακόμα περισσότερο το δρόμο στον μεγαλοεκδότη - μεγαλοεπιχειρηματία Λαμπράκη να ολοκληρώσει τα καταστροφικά για την πόλη σχέδιά του. Συγκεκριμένα στην απάντησή της η επίτροπος βεβαιώνει ότι προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει - στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος "Τουρισμός - Πολιτισμός" - την ανέγερση, την υποδομή και τον εξοπλισμό του συνεδριακού κέντρου στο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας.

Θεωρεί ότι οι συνεδριακές λειτουργίες προβλέπονται στο νόμο περί ίδρυσης Μεγάρου Μουσικής, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται η κατασκευή και λειτουργία Πολιτιστικού Κέντρου, προφανώς για να παρακάμψει την ειδική περί συνεδριακών κέντρων νομοθεσία, που όπως αναφέρεται και στην απάντηση της Επιτροπής "δεν απαιτείται έγκριση του ΕΟΤ".

"Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ελλάδας - που ανέρχεται στο 50% περίπου του έργου - για το εν λόγω θέμα, προέρχεται κατά τα λοιπά από τα κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού και όχι από τα κονδύλια του ελληνικού φορέα για την "Τουριστική Πολιτική"", υποστηρίζει η επίτροπος Ματίας. Οσον αφορά τις επιπτώσεις του έργου θεωρεί ότι εφαρμόζονται σ' αυτό οι προδιαγραφές της Κοινότητας και ότι ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, που βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή, "θα συνεισφέρει σημαντικά στην κυκλοφοριακή αποφόρτιση του κέντρου της Αθήνας".

"Δε θα υποταχθούμε σε ιδιοτελή συμφέροντα"

"Μετά την αυθαίρετη κατεδάφιση του υπαίθριου δημοτικού θεάτρου, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής επιχειρεί να οικοδομήσει τη νέα όπερά του με άλλοθι πάντα το σταθμό αυτοκινήτων για τις δήθεν ανάγκες του", τονίζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας. Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι ενώ εκκρεμεί η προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Διατάγματος Λαλιώτη, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε μια μετέωρη οικοδομική άδεια για ένα έργο που πρωτοεμφανίστηκε ως χώρος στάθμευσης, χρηματοδοτείται από το δημόσιο με 40 δισεκατομμύρια περίπου ως συνεδριακό κέντρο, αλλά τελικά - όπως προέκυψε τελευταία από δημοσιεύματα του Τύπου - θα καταλήξει σε ιδιωτική υπόγεια όπερα ενός ανεξέλεγκτου ιδιωτικού φορέα.

"Οι απατηλές υποσχέσεις του Χρ. Λαμπράκη ότι θα αναβαθμιστεί ο χώρος μετά τα έργα του, απευθύνονται σε αφελείς. Η κερδοσκοπική επιχείρηση που εγκαθιδρύει θα προσελκύει 750.000 πελάτες ετησίως, χωρίς κανένα έσοδο για το Δημόσιο και το Δήμο Αθηναίων", τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή. Και καταλήγει με την προειδοποίηση πως "η ηθική, ο σεβασμός των νόμων και η προστασία του περιβάλλοντος δε θα υποταχθούν σε ιδιοτελή συμφέροντα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ