Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δέκα υποψήφιοι για το φράγμα Συκιάς

Ωστόσο το συνολικό έργο της μερικής εκτροπής του Αχελώου κινδυνεύει για άλλη μια φορά να τιναχτεί "στον αέρα", αφού με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές χρηματοδοτήσεις

Δέκα τεχνικοί όμιλοι, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, υπέβαλαν τελικά χτες τις οικονομικές προσφορές τους, παίρνοντας μέρος στο διαγωνισμό για την κατασκευή του φράγματος Συκιάς (προϋπολογισμού 30 δισ. δρχ.), που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα για τη μερική εκτροπή του Αχελώου προς τον κάμπο της Θεσσαλίας.

Ωστόσο, το πρόβλημα της εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για το συνολικό έργο της μερικής εκτροπής του Αχελώου παραμένει, μετά τις εξελίξεις που σημειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δεν τα έχει εγκρίνει ακόμη, ενώ η κυβέρνηση "παζαρεύει" τη μεταβίβαση των χρηματοδοτήσεων αυτών σε άλλα πολύ λιγότερο αναπτυξιακά, κυρίως οδικά, έργα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ακόμη μεγαλύτερες και φτάνουν τα όρια του εμπαιγμού σε βάρος του θεσσαλικού λαού, αφού όπως αποκάλυψε πρόσφατα η αρμόδια Κοινοτική επίτροπος, δεν έχουν αποσταλεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις, όχι μόνο η περιβαλλοντική μελέτη, αλλά ούτε καν η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο! Κάτω από τις συνθήκες αυτές, δεν αποκλείεται για μια ακόμη φορά το έργο του Αχελώου - έστω και της μερικής και ανεπαρκούς εκτροπής του, όπως το έχει επανασχεδιάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - να τιναχτεί στον αέρα.

Οι δέκα όμιλοι που υπέβαλαν, πάντως, χτες τις οικονομικές προσφορές είναι οι εξής:

  • ΖΕΥΣ ΑΤΕ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ - ΓΕΚΑΤ ΑΤΕ.
  • ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ - BALFOUR BEATTY LTD - ΓΕΝΕΡ ΑΕ.
  • Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ - ΟΔΩΝ & ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΑΕ - ΤΕΓΚ ΑΕ - ΙΡΙΣ ΑΕ.
  • ΤΕΒ - ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ - ΑΚΤΩΡ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ.
  • ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ - ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ - ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ - ΑΒΑΞ ΑΕ.
  • ΑΕΓΕΚ ΑΤΕ - ΜΕΤΩΝ ΑΕ - ΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΕ - ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ - ΤΡΙΤΩΝ ΑΤΕ.
  • GRASSETO CONSTRUZIONI SpA - TODINI CONSTRUZIONI GENERALI SpA - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ - ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΑΕ.
  • ΤΕΡΝΑ ΑΕ - FERROCEMENTO SpA.
  • IMPREGILO SpA - ED. ZUEBLIN AG - ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ - ΓΝΩΜΩΝ ΑΕ.
  • ILBAU GmbH - ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ - ΦΩΚΙΚΗ ΑΕ.

Στο μεταξύ εκκρεμεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο κατασκευής της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου, προϋπολογισμού 35 δισ. δρχ. Να σημειώσουμε ότι για το έργο αυτό υπέβαλαν προσφορές στις 19 Μάρτη 15 όμιλοι τεχνικών εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ