Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μνήμες από πέτρινα χρόνια

Εκδήλωση στο ΕΑΤ - ΕΣΑ για τα 22 χρόνια από την κατάρρευση της χούντας

Οι μνήμες από τα "πέτρινα" χρόνια της ξενοκίνητης δικτατορίας ξαναζωντάνεψαν προχτές το βράδυ, στο μυαλό όλων εκείνων που βίωσαν με το χειρότερο τρόπο την κτηνωδία των δήμιων της χούντας. Η προχτεσινή εκδήλωση, που έγινε με αφορμή τα 22 χρόνια από την κατάρρευση της χούντας, οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας, στο χώρο που βρίσκονται τα παλιά κρατητήρια του ΕΑΤ - ΕΣΑ. Ενα χώρο που μετέπειτα δίκαια ονομάστηκε "Πάρκο Ελευθερίας", αλλά τότε, για εφτά ολόκληρα χρόνια, ήταν συνώνυμο ενός ελληνικής εκδοχής "Νταχάου". Ενα χώρο όπου εκατοντάδες Ελληνες πατριώτες μαρτύρησαν από τα απάνθρωπα βασανιστήρια των οργάνων της χούντας, γιατί πάλεψαν για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία. Με αυτά τα δεδομένα, το σύνθημα "Ποτέ πια Φασισμός" ήταν ένα από τα αυτονόητα της προχτεσινής εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με την ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΑ, Μ. Βαρδάνη,που τόνισε ότι "η συγκεκριμένη εκδήλωση, που πλέον αποτελεί θεσμό, είναι χρέος στην πατρίδα μας, είναι χρέος στους νέους, είναι μνημόσυνο στους νεκρούς συναγωνιστές μας, που είναι απόντες από το σημερινό προσκλητήριο. Θέλουμε μέσα από αυτή την εκδήλωση να φέρνουμε και να καταθέτουμε την πείρα μας, γιατί πιστεύουμε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, που πολλές φορές είναι οδυνηρή και με τραγικές συνέπειες". Ο ίδιος, στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι "σήμερα η "νέα τάξη" πραγμάτων προωθεί επεμβάσεις, με το πρόσχημα της επίλυσης των προβλημάτων, δημιουργεί εντάσεις και υποκινεί θρησκευτικές και άλλες εθνικές διαφορές, δημιουργώντας ένα κλίμα πολέμου στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ωμές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος και σε μια σειρά άλλα θέματα δημιουργούν νέες άθλιες προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας".

Ο Μ. Βαρδάνης, κλείνοντας την ομιλία του, έστειλε ένα μήνυμα σε κάθε ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας. "Πρέπει να αντιδράσουμε, τόνισε, και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αν οι λαοί δεν αποτρέψουν και δε βάλουν φραγμό στις συντηρητικές πολιτικές και επιλογές, στα καινούρια σχέδια και στις άθλιες προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας, τότε σίγουρα μας περιμένουν δύσκολες μέρες. Ισως βρεθούμε σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, σε νέες δικτατορίες, σε νέα εξαθλίωση πιο προχωρημένης μορφής". Η αντιδήμαρχος Αθήνας Ε. Ευαγγελίδου έκανε απονομή του μεταλλίου της πόλης της Αθήνας στο Σύνδεσμο και παράλληλα διάβασε το μήνυμα του δημάρχου της Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλου, με το οποίο, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι "πρώτιστο έργο της πολιτείας είναι η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατική κοινωνία". Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων από την Κ. Αρσένη και τραγούδια από τον Λ. Χαλκιά και το συγκρότημά του. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση λουλουδιών στην προτομή του Σ. Μουστακλή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από την ΠΕΑΕΑ, την ΠΕΚΑΜ, την ΕΕΔΥΕ, την ΠΣΑΕΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,ο Γ. Ανωμερίτης, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,ο Γ. Μπανιάς από το ΑΚΟΑ, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές κομμάτων και άλλοι.

Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ