Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκόπιμη καλλιέργεια της εκλογολογίας

Υπό τη σκιά της ετοιμάζεται, μέσα στον Αύγουστο, να περάσει στη Βουλή αντιλαϊκά νομοσχέδια

Η σκόπιμη άρνηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, να αποκηρύξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έχει ως συνέπεια την ανατροφοδότηση της εκλογολογίας, η οποία τη διευκολύνει στην προώθηση των αντιλαϊκών επιλογών της, όπως η ψήφιση νομοσχεδίων μέσα στον Αύγουστο για τον ΟΓΑ και το ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός, όπως ομολογούν κατ' ιδίαν τώρα στενοί συνεργάτες του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ακριβώς γιατί δεν είναι εύκολο να αποκλείσει την ιδέα να πάει νωρίτερα για εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει. Γενικότερα, τα προσκείμενα στον Κ. Σημίτη στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κλίνουν υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, ώστε να υπάρξει "κεφαλαιοποίηση" του ευνοϊκού κλίματος που έχει καλλιεργηθεί από τα ΜΜΕ για την κυβέρνηση, αλλά και για να έχει νωπή τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει στα ιδιαίτερα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικές οι δημόσιες τοποθετήσεις στενών συνεργατών του Κ. Σημίτη. Ο Θ. Τσουκάτος,ερωτηθείς στο "Φλας" για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άφησε μετέωρο το θέμα των πρόωρων εκλογών, απέφυγε με τη σειρά του να διαψεύσει αυτό το ενδεχόμενο: "Υπήρξε μια πολιτική ομιλία του πρωθυπουργού που θα συνέδεε το κυβερνητικό έργο μαζί με την ανασυγκρότηση. Αυτό ήταν το θέμα μας, σε αυτό τοποθετήθηκε ο πρόεδρος. Δεν μπορεί σε κάθε δεδομένη διαδικασία, ανάλογα τι πληροφορίες υπάρχουν, να τοποθετούνται όλα τα γενικότερα ζητήματα". Περισσότερος σαφής ο Θ. Κοτσώνης δήλωσε ότι "δε νομίζω αυτή τη στιγμή ότι μπορούμε να συζητούμε για πρόωρες εκλογές εκτός βέβαια αν συμβεί κάτι έκτακτο".

Αντίθετα, οι ηττημένοι του συνεδρίου εκτιμούν ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, γιατί κάτι τέτοιο δεν ευνοεί την προώθηση των επιδιώξεών τους στο εσωκομματικό παιχνίδι, αφού η περαιτέρω ισχυροποίηση του Κ. Σημίτη και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα επιφέρει δυσμενείς για αυτούς ανακατατάξεις στους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, εξερχόμενος υποστήριξε ότι ο Κ. Σημίτης, με την αναφορά του στη δευτερολογία του στην ΚΕ, ήταν πολύ σαφής ότι "θα εξαντλήσουμε την τετραετία".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην επαρχία και ο στόχος είναι να επισκέπτεται κάθε μήνα και μία περιφέρεια.

Κάτω από αυτό το κλίμα που σκόπιμα καλλιεργεί, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει μέσα στον Αύγουστο αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως αυτό για τον ΟΓΑ και το ασφαλιστικό.Τις προθέσεις της κυβέρνησης τις εξέφρασε ο Θ. Τσουκάτος. Σε επίπεδο Βουλής, είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η παραγωγή νομοσχεδίων, όπως είναι το νομοσχέδιο για τον ΟΓΑ και το ασφαλιστικό.

Από την πλευρά της ΝΔ ,ο Στ. Δήμας επανέλαβε την άποψη του κόμματός του ότι "θα έχουμε πρόωρες εκλογές, γιατί ο κ. Σημίτης ξέρει ότι όσο περισσότερο θα τον γνωρίζουν τόσο λιγότεροι θα τον στηρίζουν".

Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχής υποδαύλιση της εκλογολογίας (2006-12-29 00:00:00.0)
«Στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ» και του... «προοδευτικού πόλου»! (2000-12-15 00:00:00.0)
«Φυγή» διά της αντιλαϊκής οδού... (2000-10-24 00:00:00.0)
Θέμα ταξικής θεώρησης των εξελίξεων (1996-12-28 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (1996-08-07 00:00:00.0)
Προς "εκλογικό αιφνιδιασμό" (1996-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ