Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Ρέθυμνο τίμησε τη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη

Μεγάλη η επιτυχία της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου

Το Ρέθυμνο τίμησε τη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη,ενός μεγάλου ερμηνευτή που ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης. Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη (17/7) η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης,στο Εθνικό Στάδιο. Μια εκδήλωση, όπου ειπώθηκαν πολλά για το έργο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιστή, αλλά τραγουδήθηκαν ακόμα περισσότερα, εξαιτίας της συμμετοχής δημοφιλέστατων Κρητικών μουσικών.

"Εμείς δε χάσαμε ποτέ την ελπίδα", είπε απευθυνόμενος ρητορικά στον Νίκο Ξυλούρη, στην ομιλία του, ο Νίκος Φωτιάδης,μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. "Αγωνιζόμαστε για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Αγωνιζόμαστε να διώξουμε τα φονικά όπλα από τη Σούδα, το Ακτιο και τον Αραξο. Θέλουμε γρήγορα τα παιδιά μας να γυρίσουν πίσω από τη Βοσνία. Αγωνιζόμαστε για να μην γίνουν τα στρατηγεία στη Λάρισα. Να μην εγκατασταθούν δυνάμεις ταχείας επέμβασης στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τους λαούς της Βοσνίας, Νίκο, φτιάχνουμε το μέτωπο ενάντια στη Νέα Τάξη. Μαζί με όλους τους λαούς θα επιβάλουμε και θα εδραιώσουμε την ειρήνη. Στους αγώνες μας, Νίκο Ξυλούρη, δεν έλειψες ποτέ. Τα τραγούδια σου δίνουν δύναμη στους αγώνες μας...".

Για την πορεία του Νίκου Ξυλούρη, στο έντεχνο - λαϊκό τραγούδι, μίλησε η Γεωργία Ανδρουλιδάκη,αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης του Ρεθύμνου. Αναφερόμενη στις πρώτες παρουσίες του Νίκου Ξυλούρη στον χώρο, τόνισε ότι "η ερμηνεία του πρωτοφανέρωτου καλλιτέχνη στην έντεχνη μουσική, αλλά ήδη δοκιμασμένου στο παραδοσιακό τραγούδι, με το δίσκο "του χρονικού", κάνει ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα του. Δείχνει μια άλλη όψη του ταλέντου του, δίνει υποσχέσεις για μια φοβερά ενδιαφέρουσα συνέχεια". Καταλήγοντας, η Γ. Ανδρουλιδάκη επισήμανε: "Ο Νίκος, για όλους μας, ήταν και είναι σύμβολο σεμνότητας και θάρρους, που ποτέ δε λύγισε. Η λεβέντικη φωνή του, η κρητική κορμοστασιά και ο ανθρωπισμός του δε θα σβήσουν ποτέ. Δεκάξι χρόνια πέρασαν από το θάνατο του αλησμόνητου σταυραετού της Κρήτης, που ανήκε στη σπάνια ράτσα του αγωνιστή - τραγουδιστή. Με την καθάρια φωνή του, την άδολη ψυχή και τη λιτή παρουσία ήταν η προσωποποίηση της αγνής έκφρασης του τραγουδιού".

"Και να αδερφέ μου...", "Αγρίμια κι αγριμάκια μου...", αυτά και πολλά άλλα τραγούδια ακούστηκαν στην εκδήλωση, μαζί με τους ήχους της κρητικής λύρας. Καταχειροκροτήθηκε ο αδερφός του Ν. Ξυλούρη, Ν. Ψαραντώνης, που εμφανίστηκε έκτακτα, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους, που ανάμεσά τους ήταν κι η γυναίκα του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία.Της παραδόθηκε μάλιστα και τιμητική πλακέτα ως ελάχιστος φόρος τιμής στον μεγάλο καλλιτέχνη. Με τη μουσική τους, πήραν επίσης μέρος ο δάσκαλος της κρητικής μουσικής παράδοσης, Θανάσης Σκορδαλός,οι λυράρηδες Στέλιος Μπικάκης, Ροδάμανθος Ανδρουλάκης, Μανώλης Κακλής και ο Κώστας Βερδινάκης.Επίσης ο λαουτιέρης Νίκος Μανιάς, ο Γιώργος Παντελάκης, καθώς και οι Στρατής Γουνάκης και Μανώλης Μαργαρίτης με τα συγκροτήματά τους. Παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης, παρουσίασαν κοπέλες ντυμένες με τις ανάλογες φορεσιές, από το σύλλογο"Σταυραετός της Κρήτης", με επικεφαλής τον υπεύθυνο χορευτικού Ανδρέα Μπικάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο νομάρχης Ρεθύμνου Μανώλης Λίτινας,ο δήμαρχος της γενέτειρας του Ν. Ξυλούρη, Ανώγεια, Γιώργος Σμπώκος,ο γραμματέας της ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ Ν. Μανουσάκης,ο πρόεδρος του ΕΚ Ρεθύμνου Μπάμπης Σφακιανάκης και ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Ρεθύμνης Στέλιος Καγιαδάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ