Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤνΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΕ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μακριά από τα προβλήματα

Η άποψή μας, πως ο τρόπος συγκρότησης και σύγκλησης της Πρώτης Οργανωτικής Συνέλευσης του Απόδημου Ελληνισμού,που πραγματοποιήθηκε από 29.11 μέχρι 8.12.95 στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο είχαμε καταγγείλει ως μία καλοοργανωμένη φιέστα με συγκεκριμένους στόχους και μακριά από τα προβλήματα των μεταναστών και αποδήμων, επιβεβαιώθηκε απόλυτα και στην πρώτη σύγκληση του ΣΑΕ - Περιφέρεια Ευρώπης που έγινε στη Λευκωσία από 6/7 μέχρι 8.7.96.

Προηγήθηκε η σύγκληση των τριών άλλων περιφερειακών ΣΑΕ, Αμερικής, Ωκεανίας, Ασίας - Αφρικής.

1. Για μια άλλη φορά οι οργανωτές της συνεδρίασης "φόρτωσαν" τις τρεις μέρες των εργασιών με σωρεία εισηγήσεων από άτομα διαφόρων ιδρυμάτων και οργανώσεων, το περιεχόμενο των οποίων, αν εξαιρέσουμε ορισμένες χρήσιμες ενημερωτικές εισηγήσεις για την κατάσταση στην Κύπρο, δεν είχε καμιά σχέση με τα προβλήματα των μεταναστών και αποδήμων στις χώρες που ζουν.

Αντίθετα, ασχολήθηκαν με το "Μακεδονικό",τη "Βόρειο Ηπειρο",τον "Ελληνισμό στις περιοχές των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, του Μοναστηρίου",το "Κουτσοβλαχικό ζήτημα" κ.ά., με έντονα τα στοιχεία του εθνικισμού. Η συμμετοχή μάλιστα του συνδέσμου υποτρόφων του "Ιδρύματος Ωνάση" με εισηγήσεις στα παραπάνω θέματα, με γενικό τίτλο "Ο ελληνισμός στην περιοχή των Βαλκανίων",φόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Ακόμα και οι άλλες εισηγήσεις, όπως "Οι μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης" και για τον "Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας",δεν είχαν να κάνουν με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνισμού στο εξωτερικό.

Δεν παράλειψαν ακόμη και την εκμετάλλευση της ελληνικής καταγωγής μαθήτριας του Λυκείου, Ελεονόρας Κοκαβέση,από τη Χειμάρα της Αλβανίας (μέλος της "Βουλής των εφήβων").

Η εισήγηση που διάβασε (γραμμένη με το πολυτονικό σύστημα) και, κυρίως, αυτά που είπε εκτός κειμένου και καταχειροκροτήθηκε!!!,πρέπει να προβληματίσει πολλούς, όχι για την ίδια τη μαθήτρια, θύμα της κατάστασης, αλλά για αυτούς που βρίσκονται στο παρασκήνιο και που προκειμένου να πετύχουν τις επιδιώξεις και τους στόχους τους δε διστάζουν να δηλητηριάζουν ακόμα και ψυχές παιδιών.

2. Οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων, μέλη του ΣΑΕ, έμειναν και πάλι στο περιθώριο σαν απλοί ακροατές. Αντί γι' αυτούς μίλησαν οι "ειδικοί" που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον απόδημο ελληνισμό και τα προβλήματά του. Ακόμα και ο ελάχιστος χρόνος, που προβλεπόταν από το προκαθορισμένο πρόγραμμα για συζήτηση, παραβιάστηκε εις βάρος τους.

3. Ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά σε υπερπολυτελή ξενοδοχείο, σε δεξιώσεις, κλπ., άγνωστο πόσα, αφού οι οργανωτές δεν έκαναν τον κόπο να ενημερώσουν πόσα είναι και από πού προέρχονται. Βέβαια, ακόμα δεν ξέρει κανείς πόσα ξοδεύτηκαν και στην πρώτη οργανωτική συνέλευση το Νοέμβρη του '95 στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η δήλωση του προέδρου του παγκόσμιου ΣΑΕ κ. Αθενς, ότι το ΣΑΕ χρειάζεται τρία πράγματα: Λεφτά, λεφτά, λεφτά!!!

Ενώ λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, αρνούνται να χρηματοδοτήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων, όπως ισχυρίζονται, το οργανωμένο και δημοκρατικά εκλεγμένο μεταναστευτικό κίνημα, τις κοινότητες και ομοσπονδίες, για τα απαραίτητα έξοδά τους, εδώ, στο ΣΑΕ, γίνεται το "έλα να δεις" από άποψη σπατάλης.

Οι όποιες καλές προθέσεις ορισμένων δεν αλλάζουν την ουσία, ότι δηλαδή το ΣΑΕ δημιουργήθηκε όχι για να ασχοληθεί και να προβάλλει τα αιτήματα και τα προβλήματα των αποδήμων, όπως ισχυρίζονταν οι εμπνευστές του, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους.

Να χρησιμοποιηθούν οι απόδημοι για μπίζνες. Να παραμεριστεί το οργανωμένο μαζικό κίνημα των μεταναστών και αποδήμων.

Η πορεία που ακολούθησε ως τώρα το ΣΑΕ, αν συνεχιστεί έτσι, οδηγείται σε άσχημους και επικίνδυνους δρόμους.

Είναι καιρός η κυβέρνηση, που φέρει όλη την ευθύνη, αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος, να το αντιληφθούν πριν είναι αργά.

Ευθύνη φέρουν και εκείνα τα στελέχη του μεταναστευτικού κινήματος που το βλέπουν, το ομολογούν, αλλά σωπαίνουν!!!

Ας το πούμε ακόμα μια φορά: Τους μετανάστες και τους απόδημους μόνο οι κοινότητες και οι ομοσπονδίες τους, ως τα πιο αντιπροσωπευτικά δημοκρατικά όργανα, μπορούν να τους εκπροσωπούν και να εκφράζουν τα συμφέροντά τους.Ας δυναμώσουμε τη δράση των κοινοτήτων και των ομοσπονδιών, για θεσμική και νομική αναγνώριση, για την οικονομική τους ενίσχυση, τη σύνδεση της δουλιάς με τα μαζικά κινήματα των χωρών παραμονής και των άλλων εθνικοτήτων, ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό, για τη φιλία, την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση των λαών.

Τηλέμαχος ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

μέλος του ΣΑΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ