Κυριακή 28 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ
"Μάτωσε" η Ολυμπιάδα

Το πάρκο της εκατονταετηρίδας από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων βάφτηκε με αίμα. Εκρηκτικός μηχανισμός, που πυροδοτήθηκε στις 01.20 του Σαββάτου, την ώρα που 50.000 επισκέπτες παρακολουθούσαν συναυλία συγκροτήματος, τραυμάτισε θανάσιμα το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων. Δύο νεκροί και 110 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του FBI. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για περισσότερα θύματα και περιέγραψαν εικόνες δαντικής κόλασης. "Ανθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι, φώναζαν, αιμορραγούσαν". Τα ονόματα των νεκρών και των τραυματισμένων, πέντε ώρες μετά το τυφλό χτύπημα, δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χώρο της συναυλίας βρίσκονταν τουλάχιστον δέκα αθλητές από την Κούβα και την Αργεντινή.

Λίγα λεπτά πριν η Ασφάλεια της Ατλάντα πήρε την πληροφορία για ύπαρξη τσάντας με εκρηκτικό μηχανισμό στο χώρο της συναυλίας. Σύμφωνα με το FBI, ακολούθησε άμεση κινητοποίηση για εκκένωση του χώρου. Καμέραμαν του NBC επιβεβαίωσε ότι η Ασφάλεια ζήτησε από το συνεργείο να απομακρυνθεί, συμπληρώνοντας, όμως, ότι αμέσως μετά ανενόχλητοι προχώρησαν στο κέντρο του πάρκου. Η έκρηξη έγινε δίπλα σε πύργο που είχε κατασκευαστεί για την τοποθέτηση ηχητικών και φωτιστικών εξαρτημάτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί κατά την πτώση του και από την εκτόξευση αντικειμένων.

Οπως παραδέχτηκε λίγο μετά σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του FBI κ. Τζόνσον, υπήρχαν ενδείξεις ότι στο πάρκο, που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 100 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων, τοποθετήθηκαν και άλλα ύποπτα δέματα, που γίνονταν προσπάθειες να εξουδετερωθούν.

Οι Αμερικανοί, που είχαν υποσχεθεί να κάνουν την Ατλάντα το πιο ήσυχο μέρος του κόσμου στη διάρκεια των αγώνων, απέτυχαν παταγωδώς. Ξόδευσαν 227 εκατομμύρια δολάρια για ειδικά προγράμματα ασφαλείας. Προσέλαβαν 30.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Καμάρωναν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Απέτυχαν σε όλα κι όχι μόνο στα μέτρα ασφαλείας.

"Δυστυχώς οι φόβοι μου μετά την πτώση του τζάμπο της TWA, ότι μπορούσε να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση τις μέρες των αγώνων, επαληθεύτηκαν", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. Λίγο μετά οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ειδοποίησαν τους αθλητές ότι οι αγώνες συνεχίζονται κανονικά και την καθορισμένη ώρα θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους. Δεν έπεισαν όμως και τους επισκέπτες της Ατλάντα, καθώς πολλοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ολυμπιακή πρωτεύουσα. Σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Φρανσουά Καράρ, ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλους τους αγώνες και οι σημαίες με τους πέντε κύκλους, σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς, θα παραμείνουν μεσίστιες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουκουλώματα από τη ΔΟΕ (2004-08-22 00:00:00.0)
Τους ξέμεινε το... χιόνι (2002-02-03 00:00:00.0)
Κι άλλος παγκόσμιος χορηγός της ΔΟΕ (2001-01-23 00:00:00.0)
Συνέδριο με θέμα "εικόνα και ταυτότητα των αγώνων" οργάνωσε χτες στο (1998-11-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι έρευνες (1996-07-31 00:00:00.0)
Σκληρότερα τα μέτρα ασφαλείας (1996-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ