Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση στη Δυτική όχθη

Στη Σαουδική Αραβία βρέθηκε, τις δύο τελευταίες ημέρες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, όπου συζήτησε με τον βασιλιά Φαχντ το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το ίδιο θέμα αναμένεται να συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, που βρίσκεται στις ΗΠΑ από την Κυριακή. Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί στη Δυτική Οχθη, καθώς πληθαίνουν οι φήμες περί απόφασης επέκτασης των εβραϊκών οικισμών. Παρ' όλα αυτά, ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης χαλάρωσε, χτες, αφού η παλαιστινιακή αρχή γνωστοποίησε ότι έχει συλλάβει και ανακρίνει 3 υπόπτους ως δράστες της επίθεσης της περασμένης βδομάδας που στοίχισε τη ζωή σε 3 ισραηλινούς πολίτες.

"Τις διεθνείς και τις ιδιαίτερες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, καθώς και την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής", συζήτησαν ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ο Σαουδάραβας βασιλιάς. Εκτός από το λακωνικό αυτό ανακοινωθέν, οι δύο άνδρες απέφυγαν να κάνουν περαιτέρω δηλώσεις και έγινε γνωστό μόνο ότι ο Γιάσερ Αραφάτ επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντάλα και τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας πρίγκιπα Σουλτάν. Το ίδιο θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει και στις συνομιλίες που θα έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος έφθασε την Κυριακή στη στρατιωτική βάση του Μέριλαντ.

Ανησυχητικές φήμες και καθησυχαστικά μέτρα

Την έγκρισή του για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη αναμένεται να δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο. Η απόφαση αυτή θα δώσει ένα τέλος στην απαγόρευση επέκτασης των εβραϊκών οικισμών που είχε ισχύσει ως προϋπόθεση για την έναρξη και συνέχιση των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Πάντως, η είδηση διαψεύστηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Μάλιστα, μερικές ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης, που είχαν τεθεί σε ισχύ από την περασμένη βδομάδα. Οπως ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές αρχές σημαντικότατο ρόλο στην απόφαση της χαλάρωσης έπαιξε η διαβεβαίωση της παλαιστινιακής αρχής ότι έχει συλλάβει και ανακρίνει 3 υπόπτους για τη δολοφονική επίθεση που προκάλεσε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

  • Απεργία πείνας ξεκίνησαν 80 μέλη της οργάνωσης "Χαμάς", που κρατούνται στις παλαιστινιακές φυλακές. Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι απεργοί πείνας διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησής τους και για το γεγονός ότι παραμένουν φυλακισμένοι παρ' όλο που δεν τους έχουν αποδοθεί συγκεκριμένες κατηγορίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ