Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Το πρόβλημα παραμένει
  • Προσωρινή και αβέβαιη η συμφωνία
  • Χρειάζεται να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας

Σε χτεσινοβραδινές δηλώσεις του στο ανατολικό αεροδρόμιο - αμέσως μετά την επιστροφή του από την Τουρκία - ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Επιστρέφουμε από την Κωνσταντινούπολη, όπου πήγαμε, όπως ξέρετε, χτες το πρωί. Στην αντιπροσωπεία, όπου ευρίσκομαι ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αλλά και της πολιτικής Ομάδας για μια Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά, συμμετείχαν εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, επίσης εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χριστίνα Παπανικολάου,και εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ. Πήγαμε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές κρατούμενους, απεργούς πείνας, καθώς επίσης και την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.Οταν φτάσαμε, είχε επέλθει μια συμβιβαστική συμφωνία, ανάμεσα στους κρατούμενους και την κυβέρνηση, με τη διαμεσολάβηση διαφόρων παραγόντων. Μια συμφωνία, που, όπως έχετε υπόψη σας, ικανοποιούσε ένα μόνο μέρος των αιτημάτων τους. Και χρειάστηκε γι' αυτό μια απεργία 69 ημερών μέχρι θανάτου, μια απεργία με το τραγικό αποτέλεσμα των 13 νεκρών, 20 κρατουμένων σε κωματώδη κατάσταση, και πάνω από 140 άλλων σε πολύ άσχημη κατάσταση, οι οποίοι βρίσκονται στο νοσοκομείο δεμένοι με χειροπέδες στα κρεβάτια τους.Βεβαίως, χρειάστηκαν όλα αυτά, για να ευαισθητοποιηθούν οι υποκριτές, όλοι εκείνοι οι διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις, που κόπτονται δήθεν για τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά που εδώ όμως, εκτός από κροκοδείλια δάκρυα, δεν μπόρεσαν έγκαιρα ή δε θέλησαν να κάνουν οτιδήποτε. Επήλθε αυτή η συμφωνία, η οποία βεβαίως είναι προσωρινή και αβέβαιη ως προς την τήρησή της από το καθεστώς της Τουρκίας. Το πρόβλημα παραμένει, ωστόσο, μεγάλο, η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται και συνεχίζεται η γενοκτονία του κουρδικού λαού.Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας, για να βελτιωθεί η ζωή και η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές και, τελικά, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα και να σταματήσει αυτός ο βρώμικος πόλεμος κατά του κουρδικού λαού.

Ηταν ένα συγκλονιστικό ταξίδι. Παραβρεθήκαμε στην κηδεία δύο αγωνιστών που πέθαναν από απεργία πείνας. Ηταν μια κηδεία που τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντεια και ενώ οι σύντροφοι των κρατουμένων ήταν πολλές εκατοντάδες, οι αστυνομικοί ήταν διπλάσιοι των διαδηλωτών και είχαν ζώσει το νεκροταφείο".

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ενώ επικοινώνησαν με το γενικό νομάρχη της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου η αντιπροσωπεία να επισκεφτεί τις φυλακές ή έστω τα νοσοκομεία, ο νομάρχης τούς το απαγόρευσε κατηγορηματικά και φανέρωσε, για μια ακόμα φορά, ότι το καθεστώς της Τουρκίας δε δέχεται καν κάποιους διεθνείς διαμεσολαβητές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «βιτρίνα»... στην Τουρκία (2004-06-10 00:00:00.0)
Το θανατικό στις φυλακές συνεχίζεται (2002-01-08 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι πολιτικοί κρατούμενοι (2001-03-29 00:00:00.0)
Κι αυτοί μετρούν τους νεκρούς τους (2001-03-22 00:00:00.0)
Παρατηρητές επισκέφθηκαν τον Οτσαλάν (1999-03-03 00:00:00.0)
Προς εκατόμβη οι τουρκικές φυλακές (1996-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ