Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμφίβολη η παραμονή της πολυεθνικής δύναμης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκεται η έγκριση ή μη της παραμονής των υπό αμερικανική ηγεσία αεροπορικών δυνάμεων προστασίας των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ - σε μια επιχείρηση με το... πολύ ταιριαστό όνομα "Provide Comfort" (παροχή ασφάλειας). Πολιτικοί αναλυτές και διπλωματικοί κύκλοι αναμένουν ότι η ψηφοφορία σχετικά με το θέμα, η οποία διεξάγεται σήμερα στο τουρκικό Κοινοβούλιο, θα καταλήξει στην έγκριση της παραμονής της δύναμης, αλλά με "βραχεία κεφαλή".

Σε ανταπόκριση του πρακτορείου "Ρόιτερ" από την Αγκυρα αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Νετσμετίν Ερμπακάν, είναι "παγιδευμένος" μεταξύ της έντονης αντιδυτικής ρητορικής του Κόμματος της Ευημερίας, του οποίου ηγείται, και των αξιώσεων των ΝΑΤΟικών συμμάχων της Τουρκίας, ειδικά των ΗΠΑ, να συνεχιστεί η επιχείρηση, ως μέσο πίεσης στον ιρακινό δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεϊν.

Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι ισχύει: ο Ερμπακάν έχει συμβιβάσει περισσότερες από δύο φορές μέχρι στιγμής την προεκλογική του ρητορική με την ανάγκη άσκησης μιας "ρεάλ πολιτίκ", κάτι που αναμένεται να πράξει και σε αυτή την περίπτωση.

Είναι σαφές ότι το τουρκικό στρατιωτικό πλέγμα της Τουρκίας βλέπει την επιχείρηση ως μέσον εντοπισμού των βάσεων των αντικαθεστωτικών Κούρδων - κυρίως του ΡΚΚ - στο έδαφος του Ιράκ.

  • Οι ιρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, "σκότωσαν τουλάχιστον 20 σημαντικά μέλη" των Κούρδων ανταρτών του Ιράν, στο έδαφος του Ιράκ. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, "δεκάδες μαχητών" έχουν σκοτωθεί από Ιρανούς στρατιώτες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ