Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γκαράζ για κάθε ανεγειρόμενο κτίριο

Υποχρεωτική πρέπει να είναι η κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε κάθε ανεγειρόμενη οικοδομή ή κτίριο και, κατ' εξαίρεση, μόνο σε δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση. Η πρώτη περίπτωση αφορά τη νομική αδυναμία (διασταύρωση οδών) και η δεύτερη όταν υπάρχει τεχνική αδυναμία κατασκευής γκαράζ στην ανεγειρόμενη οικοδομή και αυτό να βεβαιώνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και επέστρεψε σχέδιο προεδρικού διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορούσε τη ρύθμιση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων για όλες τις πόλεις της Ελλάδας, εκτός Αττικής.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 403/1996 απόφασή του διευκρινίζει ότι πρέπει να οριστεί ρητά στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος ότι μονάχα σ' αυτές τις δύο περιπτώσεις ισχύει η απαλλαγή από την υποχρέωση κατασκευής γκαράζ. Σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις πρέπει να κατασκευάζεται χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και οι δύο εξαιρέσεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κατασκευή χώρων στάθμευσης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων για κάθε κατηγορία έχει ως εξής: Για τις κατοικίες προβλέπεται μια θέση για 100 - 250 τ.μ., στις τράπεζες, γραφεία και καταστήματα μία θέση ανά 20 - 60 τ.μ., στα εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία μία θέση για 40 - 80 τ. μ., για τα θέατρα και τους κινηματογράφους μία θέση για 50 - 60 τ.μ., για τα νοσοκομεία μία θέση για 6 - 13 κλίνες, τα γηροκομεία μία θέση για 15 - 25 κλίνες, τα εκπαιδευτήρια μία θέση για 1 - 3 αίθουσες διδασκαλίας, για ΤΕΙ και ΑΕΙ μία θέση για 100 - 150 τ.μ., στα γήπεδα και γυμναστήρια μία θέση για 200 - 250 τ.μ., στα συνεργεία αυτοκινήτων μία θέση για 30 - 70 τ.μ., στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες μία θέση για 100 - 150 τ.μ., στα ξενοδοχεία μια θέση για 10 - 15 κλίνες και στις αποθήκες μία θέση για 200 - 300 τ. μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ