Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΣΜΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Δεν ξέχασαν τη νίκη τους

Τη νικηφόρα μάχη που έδωσε πριν από 53 χρόνια ο ΕΛΑΣ στην περιοχή Κοσμάς Κυνουρίας,τίμησαν την Κυριακή εκατοντάδες αντιστασιακοί και κάτοικοι της περιοχής. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ σ' εκείνη τη μάχη αποδεκάτισαν ένα τάγμα Ιταλών στρατιωτών, ανάμεσά τους και τον φασίστα ταγματάρχη Φεστούτσιο.

Ο κόσμος που μαζεύτηκε την Κυριακή στην περιοχή όπου έγινε η μάχη, ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Ανθρωποι που εκείνα τα δύσκολα χρόνια ήταν πρωταγωνιστές, αλλά και άλλοι που πήγαν να μάθουν για τα κατορθώματα του ΕΛΑΣ στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του προέδρου της κοινότητας Παν. Τζοβάνη.Ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, Γ. Σταυριανός,τόνισε μεταξύ άλλων ότι "και η φετινή εκδήλωση είναι μια γιορτή. Είναι μια γιορτή γιατί σ' αυτό το χώρο δόθηκε μια μεγάλη και ιστορική μάχη, η μεγαλύτερη που έδωσε ο ΕΛΑΣ μέχρι εκείνη την περίοδο στην Πελοπόννησο". Σ' αυτό το σημείο ο Γ. Σταυριανός επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι κάτοικοι της Κοινότητας Κοσμά στη μάχη, τονίζοντας ότι "πολλοί από αυτούς πήραν ενεργό μέρος στη μάχη και άλλοι, κυρίως οι γυναίκες, βοήθησαν στην περίθαλψη των τραυματιών".

Ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας, Στ. Μιχαλακάκος,στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της μάχης: "Το φασιστικό ιταλικό τάγμα, που χτύπησε ο ΕΛΑΣ, είχε πάει στην περιοχή με σκοπό να συντρίψει το νεογέννητο στρατό του ΕΛΑΣ στην περιοχή και να κάψει τα χωριά του Πάρνωνα, που τροφοδοτούσαν τους αντάρτες. Τη συγκεκριμένη κίνηση, συνέχισε, έμαθε η οργάνωση του ΕΑΜ, η οποία και πληροφόρησε τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ στον Πάρνωνα. Οι αντάρτες έστησαν ενέδρα στη χαράδρα που βρίσκεται πριν από τον Κοσμά και κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στον εχθρό. Εκατόν τριάντα και πλέον ήταν οι αιχμάλωτοι, οι νεκροί και οι τραυματίες των Ιταλών. Αντίθετα, στη μάχη σκοτώθηκαν μόνο πέντε αγωνιστές".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ από τους Νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αθήνας, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αντιπροσωπείες από πολλά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ από το Λεωνίδιο κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ