Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
"Μπαράζ" αντιαγροτικών αποφάσεων

Δραστικές περικοπές στις ενισχύσεις για σιτηρά και ελαιούχους σπόρους προτείνουν τα επιτελεία των Βρυξελλών, με το "άλλοθι" της εξοικονόμησης πόρων για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις "τρελές αγελάδες"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ) .-

Οι εξοντωτικές αποφάσεις της Κομισιόν κατά των Ελλήνων αγροτών "πέφτουν σαν το χαλάζι", πλέον, από τις Βρυξέλλες. Κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της η Κομισιόν υιοθέτησε δύο φαρμακερές προτάσεις.

Με την πρώτη ανακοίνωσε τις δραστικές μειώσεις των αντισταθμιστικών πληρωμών και των εισοδηματικών ενισχύσεων των παραγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν αναίτια τη "λυπητερή" για την υπόθεση των "τρελών αγελάδων". Οι περικοπές αποφασίστηκαν με άλλοθι την κοινοτική χρηματοδότηση της αγοράς βοδινού κρέατος, που έχει πληγεί φέτος από την υπόθεση των βρετανικών "τρελών αγελάδων", αλλά έχουν μόνιμο χαρακτήρα, που σημαίνει ότι η "αιμορραγία" του εισοδήματος των παραγωγών θα συνεχιστεί επ' αόριστον!

Με τη δεύτερη πρόταση, η Κομισιόν προτείνει την τροποποίηση προς το χειρότερο του υφιστάμενου καθεστώτος σκληρού σίτου. Η πρόταση της Κομισιόν αναμενόταν εντός του ερχόμενου Σεπτέμβρη, αλλά φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να κάνουν (...) "ευχάριστη έκπληξη" ιδιαίτερα στους Ελληνες σιτοπαραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται επιλεκτικά ακόμα και σε σχέση με τους παραγωγούς των νότιων κοινοτικών χωρών.

Οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν εθνική ποσόστωση, στη βάση της μέσης καλλιεργήσιμης επιφάνειας της τελευταίας τριετίας, η οποία για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή, σταδιακή επιβολή πιστοποιημένου σπόρου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, ενώ γίνονται και παράξενες νύξεις για την περίοδο του θεριζο-αλωνισμού που προδιαθέτουν αλλαγές στην παρέμβαση. Οι εξοντωτικές προτάσεις της Κομισιόν θα υποβληθούν στο ερχόμενο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας την 16η τουΣεπτέμβρη και αναμένεται να υιοθετηθούν με ελάχιστες ασήμαντες τροποποιήσεις. Οπως, εξάλλου, απέδειξε και η φετινή διαπραγμάτευση για το "πακέτο" τιμών της περιόδου 1995/96 και την αναθεώρηση της αγοράς κήπων και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, η Κομισιόν αποτελεί το "μεγάλο αφεντικό" της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής και οι αντιρρήσεις των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της ελληνικής,στις φαρμακερές της προτάσεις είναι ασήμαντες. Και αυτό, παρόλο που τόσο για το "πακέτο" και τα οπωροκηπευτικά, όσο και για το σιτάρι, οι Ελληνες αγρότες πλήττονται εξοντωτικά, μεροληπτικά και άδικα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «ξεπούλημα» των οπωροκηπευτικών (2007-02-01 00:00:00.0)
«Τρώει» το κοκορέτσι (2000-06-21 00:00:00.0)
Εξοντωτικό πακέτο αγροτικών τιμών (1997-03-07 00:00:00.0)
"Λύπη" και "κατανόηση" από την Κομισιόν (1996-12-18 00:00:00.0)
Η Κομισιόν δε "φουμάρει" τσεμπέλια (1996-11-05 00:00:00.0)
Αναβολή για φρούτα και τιμές (1996-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ