Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Υποψίες για νέα κρούσματα στο Εβρο

Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι της καραντίνας

Σοβαρές ενδείξεις για επέκταση του αφθώδους πυρετού στον Εβρο, υπάρχουν από χτες, αφού εντοπίστηκαν δύο "ύποπτα" κοπάδια κοντά στο Διδυμότειχο. Κι αυτό συνέβη δύο μέρες πριν συνεδριάσει εκ νέου η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, (αύριο και μεθαύριο) ώστε να αποφασίσει την παράταση ή όχι της "καραντίνας" για τη χώρας μας. Οπως είναι γνωστό, υπάρχει ήδη σχετική πρόταση για δίμηνη παράταση της καραντίνας.

Τα νέα κρούσματα που φέρεται ότι εντοπίστηκαν σε δύο κοπάδια στις κοινότητες Ισάακιο και Θυρέα αντίστοιχα, δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες για την εξέλιξη της νόσου στο νομό Εβρου. Ηδη στο νομό έχουν θανατωθεί μέχρι τώρα πάνω από 7.000 ζώα, από τα οποία τα 4.500 στην περιοχή Δέλτα και εκφράζονται πλέον φόβοι για ολοσχερή καταστροφή της κτηνοτροφίας. Οσον αφορά τις περιπτώσεις στις Κοινότητες Ισάακιου - Θυρέα, η κτηνιατρική υπηρεσία της Νομαρχίας έχει προχωρήσει αρχικά σε δειγματοληψίες και σήμερα αναμένεται το σχετικό πόρισμα. Οπως τόνισε χτες στο "Ρ" ο προϊστάμενος του Αγροτικού Κτηνιατρείου Διδυμότειχου, Αθ. Μπόγλου,υπεύθυνος για 18 κοινότητες της περιοχής, υπάρχουν ενδείξεις για νέα κρούσματα, αλλά προς το παρόν λαμβάνονται μόνο όλα τα προληπτικά μέτρα και δεν έχουν σφαγεί ζώα. Αν διαπιστωθεί σήμερα πως υπάρχουν κρούσματα, τότε η υπηρεσία θα προχωρήσει στη θανάτωση των ζώων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν περίπου 1.500 αιγοπρόβατα και 250 βοοειδή και ο πληθυσμός της ασχολείται κύρια με την αγροτική οικονομία. Ετσι μία νέα εξάπλωση της νόσου θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή και αιτία ερήμωσης της ακριτικών χωριών της περιοχής. Να σημειωθεί πως το Ισαάκιο απέχει μόλις 500 μέτρα από το ποτάμι και είναι πολύ πιθανό η εστία της ασθένειας να βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην άλλη πλευρά του ποταμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ