Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "ιερό δικαίωμα" του ιδιοκτήτη

Με δίκες εξπρές θα πετάγονται έξω οι ενοικιαστές

Τα θέματα που αφορούν την εκδίκαση των μισθωτικών διαφορών και κυρίως ό,τι έχει σχέση με την έξωση ενοικιαστών από τις κατοικίες, αλλά και τις επαγγελματικές στέγες, συζήτησαν χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλος, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαστών, Γ. Αρμένης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα επέλθουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο εκδίκασης των μισθωτικών διαφορών. Μια αίτηση που θα συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα θα κατατίθεται στο δικαστήριο και χωρίς κατά κανόνα η υπόθεση να οδηγείται στο ακροατήριο, ο δικαστής θα εκτιμά αν η αίτηση είναι νόμιμη και θα εκδίδει την απόφασή του με την οποία θα διατάσσεται η έξωση του ενοικιαστή! Η απόφαση θα κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους με δικαστικό κλητήρα, ενώ η διαδικασία αυτή θα συντομεύσει κατά πολύ.

Οπως είναι αυτονόητο οι αλλαγές που δρομολογούνται με τις "δίκες εξπρές" στις μισθώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση στους ενοικιαστές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε χτεσινή ανακοίνωσή του και μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαστών, Γ. Αρμένη, δήλωσε ότι "η διαταγή απόδοσης του μισθίου πρέπει να εκδίδεται στις περιπτώσεις δυστροπίας του μισθωτή, όταν επιπλέον βεβαιώνεται ότι τα οφειλόμενα μισθώματα δεν καταβλήθηκαν μετά την έγγραφη όχληση ή δεν έχουν παρακατατεθεί". Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε επίσης ότι "η δυνατότητα έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου στην περίπτωση της λήξης της μίσθωσης δε θα συμβάλει ιδιαίτερα στη μείωση των σχετικών δικών και υπό την έννοια αυτή θα τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου".

Αντίθετα, σύμφωνη με τις αλλαγές που δρομολογούνται είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία σε χτεσινή ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι "η νέα ταχεία διαδικασία απόδοσης δε θα καταλήγει σε εξώσεις αλλά σε ταχεία καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων που είναι και το ζητούμενο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ