Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αναμένεται θερμό φθινόπωρο

Η Γαλλία ζει τώρα τις χρυσές της μέρες... Τα μετάλλια πέφτουν βροχή πάνω στους αθλητές της στην Ατλάντα, γεγονός που προκαλεί μια πρωτοφανή ευφορία τόσο στους Γάλλους πολίτες, όσο και στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης της χώρας. Ομως, ο καθένας γνωρίζει ότι η "μαγεία" αυτή δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ...

Σήμερα, όλο και περισσότεροι Γάλλοι εργαζόμενοι μειώνουν την κανονική διάρκεια των διακοπών τους, αφού η οικονομική τους κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφάρμοσε και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το πραγματικό τους εισόδημα μειώνεται πλέον αισθητά... Αυτό βέβαια, συμβαίνει σε όλες ανεξαίρετα τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Φθινόπωρο, όμως, πλησιάζει και οι γονείς θα πρέπει να αγοράσουν για τα παιδιά τους τα σχολικά και τα αθλητικά τους είδη. Αλλά το κρατικό επίδομα, που προοριζόταν για 3,5 εκατομμύρια οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, πρόκειται κι αυτό να περικοπεί δραστικά και από 450 μάρκα που ήταν, τώρα γίνεται 300 μάρκα.

***

Οι σπίθες μιας επικείμενης κοινωνικής έκρηξης πλανάται όλο και πιο συχνά πάνω από τη γαλλική επαρχία. Το κρέας των "τρελών" αγελάδων έχει ανάψει νέες φωτιές και εξοργίζει κυριολεκτικά τους αγρότες. Η ντόπια κατανάλωση κρέατος σημείωσε μια σημαντική υποχώρηση φθάνοντας στο 25 - 30% και τα μοσχάρια που πρόκειται για τον επόμενο χρόνο να πωληθούν είναι έτοιμα, αλλά κανείς δε θέλει να τ' αγοράσει... Θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εξαγωγή κρέατος στην Ευρώπη. Το σοβαρό αυτό οικονομικό πρόβλημα χαρακτηρίζεται σήμερα σαν μια "μεσαία καταστροφή" για τη χώρα.

Η ανεργία στη Γαλλία είναι σήμερα μαζική. Φτάνει περίπου στα 3 εκατομμύρια άτομα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση πρόκειται ακόμα να περικόψει κατά 4,5 δισεκατομμύρια μάρκα κι αυτήν ακόμα την κρατική βοήθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας.

***

Τέλος, οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, που σημαίνουν και ταυτόχρονη συντριβή εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, εξοργίζουν κυριολεκτικά τους Γάλλους εργαζόμενους. Ηδη τα γαλλικά συνδικάτα CGT έχουν ανακοινώσει ότι για τον ερχόμενο Οκτώβρη θα πραγματοποιήσουν μια μεγαλειώδη πορεία των εργατών προς το Παρίσι. Και είναι πολλοί αυτοί στη Γαλλία που τη θεωρούν μόνο σαν αρχή. Εν αναμονή λοιπόν ενός πολύ θερμού φθινοπώρου...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ