Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Απαλλαγή πρώην λοχαγού των SS

ΡΩΜΗ. -

Ενα στρατιωτικό δικαστήριο απάλλαξε χτες τον πρώην λοχαγό των Ες Ες, Εριχ Πρίμπκε από τις περισσότερες κατηγορίες που του είχαν εξαγγελθεί, μεταξύ των οποίων και για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση 335 Ιταλών στα Αρδεατικά Σπήλαια στα περίχωρα της Ρώμης, στις 24 του Μάρτη του 1944.

Το Δικαστήριο έκρινε τον Πρίμπκε ένοχο για τη συμμετοχή του στις δολοφονίες αυτές, τις οποίες είχε παραδεχτεί, όμως τον απάλλαξε από τις κατηγορίες που τον έφεραν να ενεργεί βάναυσα και εκ προμελέτης, επειδή εκτελούσε εντολές άνωθεν.

Η απόφαση του δικαστηρίου έφερε την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων."Αυτή η απόφαση μπορεί μόνο να ενθαρρύνει τους μελλοντικούς εγκληματίες", δήλωσε ο Σίμον Σάμουελς, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του "Σάιμον Βάισενθαλ Σεντρ", το οποίο βοήθησε στο κυνήγι και στη σύλληψη του πρώην λοχαγού των Ες Ες στην Αργεντινή.

Ο Πρίμπκε εκδόθηκε πέρυσι από την Αργεντινή, και κρατήθηκε σε στρατιωτική φυλακή της ιταλικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η σφαγή των Αρδεατικών Σπηλαίων αποτέλεσε μια "θεμιτή πράξη αντιποίνων" για τον θάνατο 33 Γερμανών στρατιωτών, στη διάρκεια επίθεσης που είχε πραγματοποιήσει ομάδα παρτιζάνων.

Στην κατάθεσή του ο Πρίμπκε είχε επίσης ομολογήσει ότι είχε βοηθήσει στην κατάρτιση του καταλόγου των προγραφών και ότι ο ίδιος προσωπικά εκτέλεσε δύο από τους καταδικασμένους. Ισχυρίστηκε όμως ότι ήταν υποχρεωμένος να το πράξει, διότι εκτελούσε εντολές άνωθεν, διαφορετικά θα καταδίκαζε ο ίδιος τον εαυτό του σε θάνατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ