Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Αυξήθηκαν δραματικά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 1996, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσίευσε η Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χτες.

Ο αριθμός των περιπτώσεων όπου σημειώθηκαν παραβιάσεις είναι 1.238, μόνο για την Κωνσταντινούπολη - "ο μεγαλύτερος που είχαμε ποτέ, για διάστημα έξι μηνών", όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της Ενωσης, Ναζίφ Ντίζε.

Η αύξηση των καταγραφομένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οφείλεται, ως ένα βαθμό, στις επιχειρήσεις της αστυνομίας για την καταστολή διαδηλώσεων: οι αρχές ασφαλείας δε διστάζουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να διαλύσουν εκδηλώσεις υποστηρικτών αριστερών κρατουμένων, κάτι το οποίο συνέβη κατά κόρον κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας στις φυλακές. Ακόμα, δε λείπουν οι καταγγελίες για "εξαφανίσεις" ανθρώπων, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους σε αστυνομικά τμήματα.

Αξιωματούχοι, αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρούν ως τη σοβαρότερη περίπτωση αυτή του δημοσιογράφου Μετίν Γκοκτεπέ, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της κράτησής του, τον περασμένο Ιανουάριο. Η δίκη των 48 αστυνομικών οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την υπόθεση Γκοκτεπέ, θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τουρκικές κυβερνήσεις, ειδικά επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ, είχαν διαβεβαιώσει τη Δύση ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα θα"βελτιωνόταν δραστικά", κάτι το οποίο όμως αμφισβητείται πλέον σοβαρά.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του φιλοκουρδικού πρακτορείου DEM ανέφεραν χτες ότι, σε δύο φυλακές της Τουρκίας, η απεργία πείνας των κρατουμένων συνεχίζεται επί 50 μέρες. "Στις φυλακές του Ερζουρούμ και του Μαράς, η απεργία συνεχίζεται και 11 κρατούμενοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση" στη δεύτερη φυλακή, σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.

  • Ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν τόσο τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη στάση του τουρκικού κράτους έναντι των απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές, εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ