Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει η ένταση

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Ενταση έχει προκαλέσει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ο θάνατος ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου από βασανιστήρια μέσα στις φυλακές. Ακόμα και η οργάνωση "Φατάχ", που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, κύρηξε γενική απεργία ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει, ήδη, διατάξει τη διενέργεια έρευνας. Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι τόνοι και στη διπλωματική αντιπαράθεση Ισραήλ - Συρίας, κάνοντας ακόμα πιο απόμακρο το ενδεχόμενο έναρξης μιας νέας σειράς διαπραγματεύσεων.

Καίγοντας λάστιχα, φωνάζοντας συνθήματα και πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν, χτες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ναμπλούς. Η συγκέντρωση, που έγινε μπροστά στις φυλακές της πόλης, συνοδεύτηκε και από γενική απεργία. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των σωμάτων ασφαλείας της παλαιστινιακής αρχής και υπέρ του αποθανόντος Μαχμούντ Τζεμαγιέλ, του 26χρονου Παλαιστίνιου κρατούμενου που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Ναμπλούς, όπου μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση με εμφανέστατα τα σημάδια των βασανιστηρίων στο σώμα του.

Στη διοργάνωση της συγκέντρωσης, πήρε μέρος και η οργάνωση "Φατάχ", που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, η οποία, όμως, έχει, επανειλημμένως, ασκήσει δριμεία κριτική στα σώματα ασφαλείας της παλαιστινιακής αρχής για την υπερβολική χρήση βίας. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την παλαιστινιακή αρχή να επέμβει άμεσα στο καθεστώς που τείνει να διαμορφωθεί στις παλαιστινιακές φυλακές, καθώς αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Τζεμαγιέλ είναι ο 7ος κρατούμενος που πεθαίνει μέσα στις παλαιστινιακές φυλακές.

Ανεβαίνει ο διπλωματικός πόλεμος Συρίας - Ισραήλ

Σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν πρόκειται να προχωρήσει στη σύναψη ξεχωριστής συμφωνίας με το Ισραήλ, η οποία θα προηγηθεί της οποιασδήποτε ισραηλινο-συριακής προσέγγισης. Αυτό διαμήνυσε, χτες, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Ελίας Χράουι, σχολιάζοντας την ισραηλινή πρόταση περί διαπραγμάτευσης, κατ' αρχάς, των όρων της ισραηλινής αποχώρησης από το Νότιο Λίβανο. Ο Χράουι επανέλαβε την άποψη που εξέφρασε λίγες μέρες νωρίτερα και η Δαμασκός, ότι η ισραηλινή πρόταση είναι παγίδα και απειλεί να τινάξει στον αέρα τις στενές σχέσεις Λιβάνου - Συρίας και υπογράμμισε ότι πραγματική ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον το Ισραήλ αποδεχτεί συνολικά τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν όλα τα αραβικά εδάφη.

Ανάλογες απόψεις και θέσεις εξέφρασε και ο Σύρος αντιπρόεδρος Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ, που βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. Ο Χαντάμ, που συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησής του περί συνολικής ειρήνης. Επιπλέον, ο Χαντάμ κάλεσε το Παρίσι να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ τάχθηκε και πάλι υπέρ της ικανοποίησης, εκ μέρους του Ισραήλ, των αποφάσεων του ΟΗΕ περί αποχώρησης από τα αραβικά εδάφη και επαναδιατύπωσε την πίστη του στην αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ