Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παρελθόν το σύστημα πρόνοιας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Την ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος πρόνοιας των Ηνωμένων Πολιτειών προέκρινε, χτες, με απόφασή του το Αμερικανικό Κογκρέσο, απόφαση που έχει δεσμευτεί ότι θα εγκρίνει και ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις πολλών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πιο βαθιά στη φτώχεια αναμένεται να βυθιστούν όλοι όσοι τώρα κατατάσσονται στα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, μετά από τη χτεσινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με 328 ψήφους υπέρ και 101 κατά, οι Αμερικανοί βουλευτές ενέκριναν την κατάργηση του ιστορικού νομοσχεδίου, που είχε κατατεθεί επί Προεδρίας Φραγκλίνου Ρούζβελτ, και προέβλεπε την επιχορήγηση των απόρων πολιτών. Σύμφωνα με το νέο αυτό νομοσχέδιο, οι αρχές της κάθε πολιτείας θα κρίνουν κατά βούληση αν θα συνεχίσουν να επιχορηγούν ή όχι τους απόρους αλλά και τον τρόπο.

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να υπογραφτεί και από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δεσμεύτηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ότι θα συμφωνήσει με ό,τι αποφασίσει η Βουλή. Η στάση του Κλίντον προκάλεσε την έντονη αντίδραση μεγάλης μερίδας των Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι δεν ψήφισαν καν το νομοσχέδιο.

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση όλων των οργανώσεων προστασίας των απόρων, που κατηγορούν τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι προχώρησε σε μια ιστορικής σημασίας υποχώρηση αρχών απέναντι στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των ατόμων και των οικογενειών που ζουν στα όρια της φτώχειας στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και με το νέο νομοσχέδιο η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ