Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΤΟΥΤΖΜΑΝ
Χωρίς διαμεσολαβητές

Οι ηγέτες των δύο χωρών, μετά από πολύωρη συζήτηση στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης, συμφώνησαν σε ένα γενικό πλαίσιο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων

Δίχως διαμεσολαβητές οι Πρόεδροι της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και της Κροατίας, Φράνκο Τούτζμαν, συζήτησαν χτες στην Αθήνα, στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης, σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσεων στα προβλήματα που εμποδίζουν την αναγκαία και απαραίτητη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και αυτό το γεγονός από μόνο του είναι μια θετική εξέλιξη.

Οι δύο ηγέτες, μετά από πολύωρη συζήτηση, συμφώνησαν "στο γενικό πλαίσιο" για την προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς επίσης και για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης στα τέλη Αυγούστου στο Βελιγράδι των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος συμμετείχε σε ένα μέρος της συζήτησης των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια του γεύματος, χαρακτήρισε αυτή τη συνάντηση "σημαντικό βήμα" για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή και τόνισε τη συμβολή της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια.

Η ατζέντα των συνομιλιών Μιλόσεβιτς - Τούτζμαν, πρέπει να σημειωθεί, καταρτίστηκε από τις διπλωματικές υπηρεσίες των δύο χωρών, δίχως η Ελλάδα να συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία. Οταν η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε ζητήθηκε από τις δύο πλευρές να φιλοξενηθεί η συνάντηση των ηγετών στην Ελλάδα, με την οποία οι δύο χώρες διατηρούν καλές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τρία ήταν τα προβλήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλιαγμένη.

Πρώτον, η αναγνώριση από τη Σερβία των συνόρων της Κροατίας καθώς και η ολοκλήρωση της αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης των δύο χωρών. Το θέμα αυτό, όπως υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, αποτέλεσε και το κλειδί της επιτυχίας αυτής της συνάντησης.

Δεύτερο πρόβλημα που απασχόλησε τις συνομιλίες ήταν η ρύθμιση των - κυρίως - οικονομικής φύσεως ζητημάτων που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Οι Σέρβοι πρόσφυγες από την Κροατία, καθώς επίσης και όσοι απ' αυτούς έχουν απομείνει στην Κράινα ήταν ένα ακόμη πρόβλημα που οι δύο ηγέτες συζήτησαν στη Βουλιαγμένη.

Ως οικοδεσπότης ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά το τέλος των συζητήσεων Μιλόσεβιτς - Τούτζμαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εξέλιξη και σημείωσε πως "εμείς επιδιώξαμε αυτή τη συνάντηση και δώσαμε κάθε βοήθεια, γιατί πιστεύουμε ότι στον χώρο των Βαλκανίων πρέπει να προωθήσουμε τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των διαφόρων λαών". Μέσα από αυτό το πρίσμα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα "σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των βαλκανικών χωρών τον επόμενο χρόνο", με στόχο την προώθηση δραστηριοτήτων οι οποίες θα συσφίξουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ