Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδιαφάνεια στην κατανομή των κονδυλίων

Στο χορό της αδιαφανούς κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τη δημιουργία ενός νεφελώδους και αδιευκρίνιστων αρμοδιοτήτων "ενδιάμεσου φορέα" των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης προβλέπει τροπολογία που συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Ουσιαστικά επιχειρείται η ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη κατανομή από τα δύο υπουργεία των κονδυλίων του δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που υποτίθεται ότι προορίζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, κατ' αρχάς παρατήρησε ότι οι πραγματικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελάχιστα ή και καθόλου δεν ωφελούνται από τα χρήματα που θεωρητικά προορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση γι' αυτές, δεδομένου ότι τα κριτήρια της ΕΕ για το μέγεθος μιας μικρομεσαίας επιχείρησης είναι διαφορετικά από αυτά που ισχύουν στη χώρα μας. Ακολούθως, τόνισε ότι με την τροπολογία τίθεται εκ νέου και το θέμα της διαφάνειας, σημειώνοντας ότι από την ήδη υπάρχουσα αδιαφάνεια θέλει νομή και το υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης παρατήρησε ότι μένει αναπάντητο το τι ακριβώς θα είναι αυτός ο "ενδιάμεσος φορέας" που θα κατανέμει τα κονδύλια από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι αν σε αυτόν θα συμμετέχουν και ιδιώτες, τότε ο κίνδυνος ατασθαλιών και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε: "Σε ποιες επιχειρήσεις, δήθεν μικρομεσαίες, θα δίνονται αυτές οι χρηματοδοτήσεις; Ακούγεται ότι ενόψει της κατάστασης στα Βαλκάνια θα χρηματοδοτούνται και επιχειρήσεις με Ελληνες ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα παίρνουν τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες από την Ελλάδα, για να τις πηγαίνουν στην Αλβανία και τη Βουλγαρία. Τι θα κερδίσει ο ελληνικός λάος, αν γίνονται τέτοιου είδους ενισχύσεις; Αν ενταχθούν τέτοιου είδους επιχειρηματίες που, αντί να επενδύουν στην Ελλάδα, επενδύουν σε γειτονικές χώρες; Η ακόμα χειρότερα, με τα χρήματα αυτά να μεταφέρουν επιχειρήσεις που απασχολούν κάποιους εργαζόμενους στη χώρα μας στις γειτονικές χώρες. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε την τροπολογία".

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση και τη διαπίστωση έλλειψης απαρτίας διεκόπη η συνεδρίαση της Βουλής και η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ