Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Πάλη για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων

Οι αγωνιστές της Ειρήνης συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σύμβολο ειρήνης και πολιτισμού, σε μια εκδήλωση μνήμης για τους χιλιάδες νεκρούς από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ και στην οποία οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν εκεί διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη των πυρηνικών όπλων, αλλά και στις μεθόδους που χρησιμοποιεί η"νέα τάξη πραγμάτων", προκειμένου να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στην ανθρωπότητα.

"Ειρήνη - Φιλία - Συνεργασία. Οχι στη ΝΑΤΟική Κυριαρχία",έγραφε το πανό της ΠΕΑΕΑ, που ήταν κρεμασμένο πάνω στον ιερό βράχο. Ενα πανό, γραμμένο από τα χέρια των ανθρώπων που βίωσαν στο "πετσί" τους όσο κανένας άλλος τι σημαίνει πόλεμος και πυρηνικός όλεθρος. Στην εκδήλωση όμως ήταν και νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι, που με όλη τη δύναμη της φωνής τους βροντοφώναξαν "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός".

Κι ένας από αυτούς τους νέους ανθρώπους ο Μ. Βακαλόπουλος εκ μέρους της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση τόνισε: "Σήμερα συμπληρώνονται 51 χρόνια, μετά τον πυρηνικό όλεθρο που σκόρπισαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και τα σχέδιά τους δυστυχώς παραμένουν τα ίδια. Βομβαρδίζουν τους αμάχους στη Βοσνία, σπέρνουν το διχασμό ανάμεσα στους λαούς και συνεχίζουν να εξοπλίζονται και να ενισχύουν τις βάσεις τους σ' όλον τον κόσμο. Δυστυχώς, συνέχισε, σ' αυτό το παιχνίδι παίζουν ρόλο χρόνια τώρα και οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τη δικαιολογία ότι οι σύμμαχοί μας εγγυούνται τα σύνορά μας. Μπροστά σε αυτή την τραγική πραγματικότητα, κατέληξε, εμείς οι νέοι είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας, για να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους".

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Β. Μαχαίρας, στην ομιλία μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "Εχει, πλέον, αποκαλυφθεί το απάνθρωπο πρόσωπο της "νέας τάξης" που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι υποκριτικές διακηρύξεις περί Διεθνούς Δικαίου, περί ειρηνευτικών συμφωνιών δεν μπορούν να κρύψουν τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος των λαών. Εμείς οι αγωνιστές της ειρήνης, συνέχισε, θα αγωνιστούμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας. Για μια Ελλάδα, χωρίς ξένες βάσεις και πυρηνικά. Θα αγωνιστούμε για έναν πλανήτη, όπου οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν τα αγαθά της Ειρήνης".

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Οπλων Μ. Σωτηροπούλου, στην ομιλία της μεταξύ άλλων επισήμανε: "Θέλησή μας είναι να αγωνιστούμε για την ειρήνη μέσα από την υγεία για την εξαφάνιση των πυρηνικών, που εξακολουθούν να απειλούν τον πλανήτη μας".

Ο Ορέστης Κολοζώφ

Ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, δήλωσε στο "Ρ": "Το γεγονός ότι ύστερα από 51 χρόνια το ατομικό όπλο εξακολουθεί να βρίσκεται στα οπλοστάσια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ότι στη χώρα μας είναι αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα, καθώς και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση έχουν τα ατομικά όπλα και έχουν πρόθεση να τα χρησιμοποιήσουν, εφόσον κρίνουν αυτοί αναγκαίο, δείχνει ότι το ζήτημα βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα. Ο λαός μας, όπως και όλοι οι λαοί του κόσμου, πρέπει να παλέψουν όχι απλώς για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, αλλά και για την ανατροπή αυτής της τάξης που πάνε να οικοδομήσουν σήμερα οι ιμπεριαλιστές. Η κυριαρχία των λαών, η εθνική τους ανεξαρτησία, η αξιοπρέπειά τους, καταπατούνται από αυτές τις δυνάμεις που ακριβώς εκβιάζουν τους λαούς με τον πυρηνικό όλεθρο".

Εξάλλου, ομόφωνα ψήφισαν οι συγκεντρωμένοι το ψήφισμα που διαβάστηκε στο τέλος της εκδήλωσης, με το οποίο ζητούν την άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών βομβών από τον Αραξο, καθώς και την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια. Παράλληλα, ζητούν την οριστική επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μέσα από ψήφισμά τους, οι συγκεντρωμένοι έστειλαν κάλεσμα στο λαό, προκειμένου να υψώσει φωνής διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο και τη βία.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορία διαμαρτυρίας μπροστά στο Αμερικανικό Προξενείο διοργανώνει σήμερα η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με αφορμή την 51η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ από το Αμερικανικό Προξενείο και θα καταλήξει στο Γαλλικό Προξενείο, όπου οι διαδηλωτές θα καταγγείλουν τη γαλλική ηγεσία για την πραγματοποίηση του προγράμματος πυρηνικών δοκιμών στα νησιά του Ειρηνικού.

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ καλεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους φορείς της πόλης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, σημειώνοντας πως "στις μέρες μας γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη εγρήγορσης και κινητοποίησης των απλών ανθρώπων ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ