Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαριστική βολή στον Ασωπό
  • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να μετεγκατασταθούν 100 βυρσοδεψεία από την Αττική στην περιοχή του Ασωπού, που επιβαρύνεται ήδη από 350 βιομηχανίες
  • Για να "χρυσωθεί το χάπι", ανακοινώθηκαν μέτρα "οικολογικής αναβάθμισης" της περιοχής, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Το "βιολογικό" και "πολιτικό" έγκλημα καταστροφής του Ασωπού ποταμού, που ξεκίνησε η χούντα το 1972, με τις άνευ όρων παραχωρήσεις για βιομηχανικές δραστηριότητες στους εργοστασιάρχες της περιοχής, έρχεται να ολοκληρώσει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,και Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,ανακοίνωσαν την απόφασή τους για τη μετεγκατάσταση απ' την Αττική στην περιοχή του Ασωπού 100 βυρσοδεψείων, δίνοντας έτσι τη "χαριστική βολή" σε μια περιοχή που επιβαρύνεται ήδη απ' τις βιομηχανικές δραστηριότητες 350 επιχειρήσεων. Επιχειρώντας να παρουσιάσουν την απόφαση - καταδίκη για το βιότοπο του Ασωπού, ως προσπάθεια "ανάπτυξης" και "οικολογικής αναβάθμισης", οι δύο υπουργοί εξήγγειλαν μια σειρά μέτρων, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Κ. Λαλιώτης,αποφεύγοντας οποιαδήποτε δέσμευση για τους χρόνους ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, μίλησε αόριστα για ένα χρονικό ορίζοντα πέντε ετών. Τότε, όπως υπολογίζει, θα έχουν υλοποιηθεί τα εξαγγελθέντα μέτρα. Εκτιμάται, πάντως, ότι οι χτεσινές εξαγγελίες των δυο υπουργών, πέραν του προεκλογικού τους χαρακτήρα, είχαν και στόχο να "καλμάρουν" τις αντιδράσεις των κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής, που έχουν αντιταχθεί στη νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Στη Δάφνη Βοιωτίας

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, τα 100 βυρσοδεψεία της Αττικής θα μετεγκατασταθούν στην περιοχή της Κοινότητας Δάφνης Βοιωτίας, σε οργανωμένο βιομηχανικό χώρο, και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 7,1 δισ. δρχ., εκ των οποίων 2,7 δισ. δρχ. είναι το κόστος για την κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων και οικιακών λυμάτων στα Οινόφυτα. Οσον αφορά τις μελέτες που απαιτούνται για ένα τέτοιας σημασίας έργο, ειπώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί η τεχνικο-οικονομική και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ στο στάδιο της εκπόνησης βρίσκεται η ωκεανογραφική μελέτη. Οι άλλες δυο μελέτες (τοπογραφική - κτηματογραφική και εδαφοτεχνική - υδρογεωλογική) θα εκπονηθούν όταν οριστεί επακριβώς η θέση του βιοτεχνικού πάρκου και... θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν και για τα "κίνητρα μετεγκατάστασης", σύμφωνα με τους νόμους 1892/90 και 2234/94. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Β. Παπανδρέου έχει εξαγγείλει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των βιομηχανικών περιοχών. Αυτό θα γίνει με νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Δηλαδή, χτες εξαγγέλθηκαν άρον άρον και τα "κίνητρα μετεγκατάστασης", χωρίς ακόμα να έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Δηλωτικό και αυτό πως οι χτεσινές υπουργικές ανακοινώσεις έχουν το χαρακτήρα προεκλογικών εξαγγελιών.

"Θα αντιδράσουμε"

Η Αθανασία Τσατσαλίδου,μέλος του Συνδέσμου Κοινοτήτων Ασωπού ποταμού, δήλωσε στο "Ρ": "Ο παραδοσιακός αυτός κλάδος του δέρματος πρέπει να προστατευτεί και να εκσυγχρονιστεί. Είναι άλλωστε μια απαίτηση του κλάδου πάνω από 20 χρόνια. Ομως, ιδιαίτερα για την περιοχή που επιχειρείται η μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι είναι ακατάλληλη, αφού τα απόβλητα των βυρσοδεψείων θα καταλήγουν στον Ασωπό ποταμό. Αλλωστε, το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις προσπάθειες του Συνδέσμου, δεν προχωρά αρχικά στην εξυγίανση του Ασωπού ποταμού, με τη δημιουργία κέντρου βιολογικού καθαρισμού στη θέση Στενό του Αυλώνα, όπως έχει υποδειχτεί μετά από μελέτη του ιδιωτικού γραφείου Ζαχάρωφ. Εμείς θεωρούμε ότι με τα σχέδια αυτά, όχι μόνο παρακάμπτεται η προστασία του ποταμού, αλλά επιπλέον τον επιβαρύνουν με τα απόβλητα άλλων 100 βιομηχανικών μονάδων. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, που το τελευταίο διάστημα δίνει μεγάλους αγώνες για την προστασία του Ασωπού ποταμού, πρέπει να εντείνει τις κινητοποιήσεις για να αποτραπεί αυτή η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή του Ασωπού και κατά συνέπεια η καταστροφή του Ευβοϊκού κόλπου".

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού συγκάλεσε χτες σύσκεψη των μελών της και σήμερα έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον υφυπουργό Βιομηχανίας Φ. Ιωαννίδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ της μεταφοράς των βυρσοδεψείων (2001-07-26 00:00:00.0)
Πρώτο "φιλί ζωής" για τη σωτηρία του Ασωπού (1998-10-06 00:00:00.0)
Πήρε και τα βυρσοδεψεία (1996-07-26 00:00:00.0)
Θέλουν καθαρό τον Ασωπό (1996-07-16 00:00:00.0)
Για τη σωτηρία του Ασωπού (1996-05-24 00:00:00.0)
Προσπαθεί να επιβάλει τα βυρσοδεψεία ο νομάρχης (1996-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ