Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις καταγγελίες... έμεινε ο Τζουμάκας

Ωστόσο, το θέμα της απόπειρας δωροδοκίας του έχει προεκτάσεις, που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος

Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις αποκτά το θέμα των καταγγελιών του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, ότι ο ίδιος έπεσε "θύμα" δωροδοκίας και πως υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες του υπουργείου του.

Ο υπουργός Γεωργίας παρά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε τις τελευταίες μέρες, δεν ξεκαθάρισε τη θέση του και δεν έστειλε μέχρι τώρα κανέναν στη Δικαιοσύνη και ειδικά για την περίπτωση της απόπειρας χρηματισμού του από Βοιωτό τυροκόμο, που ζητούσε να "περάσει" ένα επενδυτικό σχέδιο στον αναπτυξιακό νόμο 866/92, πράγμα που τελικά έγινε. Η ΝΔ, από την πλευρά της βρήκε την ευκαιρία και ο πρόεδρός της Μ. Εβερτ, με επιστολή που απέστειλε χτες στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο, ζητά να διερευνηθεί σε βάθος το όλο θέμα, με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Γεγονός όμως είναι ότι η στάση του υπουργού Γεωργίας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το τι επιδιώκει τελικά, αφού δείχνει να αρκείται μόνο σε γενικόλογες καταγγελίες για διαφθορά και απάτες. Στην περίπτωση όμως της απόπειρας δωροδοκίας του, όπου Βοιωτός τυροκόμος ονόματι Καραγιάννης, του προσέφερε μίζα 90 εκατομμυρίων δραχμών, τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται. Ο υπουργός Γεωργίας, όπως ο ίδιος έχει πει, μπορεί να τον πέταξε έξω από το γραφείο του, όμως μετά το συμβάν αυτό η επιχείρηση του Καραγιάννη ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΑΕ, πήρε την κατ' αρχήν έγκριση για το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 900 εκατ. δραχμών, από την Επιτροπή Εγκρισης επενδυτικών σχεδίων του υπουργείου στις 11/7 και στην οποία προϊσταται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας, Β. Σιουμάλας. Στις 17/7 επίσης η παραπάνω απόφαση πρωτοκολλήθηκε στις υπηρεσίες της Επιτροπής της ΕΕ. Εδώ, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας προχώρησε στη συγκεκριμένη καταγγελία πολλές μέρες αργότερα...

Χτες, εξάλλου εκπρόσωπος του υπουργού Γεωργίας δήλωσε πως, ο Στ. Τζουμάκας, μετά την έγκριση του επενδυτικού αυτού σχεδίου από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, δε θα βάλει την υπογραφή του, ώστε να καταβληθούν οι ενισχύσεις στην επιχείρηση του Καραγιάννη. Πράγμα, όμως, που είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αφού πρέπει να παραθέσει σοβαρούς λόγους προς την Κοινότητα και όχι καταγγελία για... απόπειρα δωροδοκίας.

Ομως το παραπάνω θέμα δημιουργεί και ένα γενικότερο ζήτημα σε σχέση με τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων με βάση τον νόμο 866/92, αφού η ζήτηση για ένταξη είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, και οι πόροι δεν αρκούν, ενώ πολλά ακούγονται για τις διαδικασίες έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων. Για παράδειγμα στις 11/7 εγκρίθηκαν συνολικά 50 επενδυτικά σχέδια, ανάμεσα σε πολλαπλάσια αιτήματα για ένταξη στον 866/92.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ