Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Στο δρόμο του αγώνα

- Πριν λίγες μέρες ο Κ. Δραγούνης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εκτυπωτικής επιχείρησης ανακοίνωσε ομαδικές απολύσεις 24 εργαζομένων, κατηγορώντας τους μάλιστα για σύσταση συμμορίας. Τι κρύβεται πίσω απ' αυτή την ενέργεια του εργοδότη;

- Υπάρχει μια συνεχής επίθεση του εργοδότη στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, η οποία εκδηλώθηκε πριν 14 μήνες, με την αίτηση που έκανε - βάσει του ν. 1387/83 - για ομαδικές απολύσεις 72 εργαζομένων. Η αίτηση έγινε αποδεκτή μεν από τον νομάρχη Αν. Αττικής, ωστόσο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους πέτυχαν να τις ακυρώσουν. Από κει και πέρα ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον των εργατών, με απειλές, τρομοκρατία, απολύσεις συνδικαλιστών, οι οποίες συνάντησαν την ενωμένη και αποφασιστική αντίσταση των εργατών και του σωματείου. Φτάσαμε, λοιπόν, να μην πληρώνει (εδώ και 4 μήνες) τους μισθούς και να προχωρήσει στις 24 απολύσεις με σαθρές και απαράδεκτες κατηγορίες. Στόχος του, είναι μέσα απ' όλα αυτά, να τσακίσει κάθε αντίσταση, κάθε συνδικαλιστική δράση, ώστε πιο εύκολα να προχωρήσει τα αντεργατικά του σχέδια, για - όπως έχει ομολογήσει - καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας, μείωση προσωπικού και εντατικοποίηση, κατάργηση επιδομάτων και άλλων κατακτήσεων. Να πούμε ότι δε δίστασε να παραβιάσει επανειλημμένα κάθε εργατική νομοθεσία.

- Ποια στάση κράτησαν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 107 εργαζόμενοι;

- Εδώ βλέπουμε καθαρά πώς και για ποιους λειτουργούν οι νόμοι. Ακόμα και αυτοί οι αστικοί νόμοι, που είναι το ελάχιστο προστατευτικό μέσο των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δέχονται, βλέπουμε να παραβιάζονται κατάφωρα, χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας, το υπουργείο και τις δικαστικές αρχές. Κάναμε μήνυση στον εργοδότη για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και ο εισαγγελέας αρνήθηκε να κινήσει την αυτόφωρο διαδικασία γιατί - λέει - "είναι ατελέσφορη". Ενώ, λοιπόν, είναι "ατελέσφορο" για μας, αντίθετα, είναι πρόθυμοι να συνδράμουν τον εργοδότη. Στέλνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά του. Αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν μάλιστα να παίζουν το ρόλο του προσωπάρχη και να προπηλακίζουν εργαζόμενους. Η στάση ανοχής της κυβέρνησης έρχεται να τροφοδοτήσει την ασυδοσία του Κ. Δραγούνη και κάθε εργοδότη. Η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας προς τους εργαζόμενους, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, είναι χαρακτηριστική των ποιων τα συμφέροντα έχει επιλέξει η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει. Δείχνει ταυτόχρονα και πώς θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση.

- Πώς θα προχωρήσετε από δω και πέρα;

- Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα, ενωμένοι, αντιμετώπισαν αποφασιστικά και ακύρωσαν στην πράξη τις αντεργατικές μεθοδεύσεις του εργοδότη. Η εμπειρία αυτή υποδεικνύει και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες του Κ. Δραγούνη δεν είναι ξεκομμένες απ' τη συνολικότερη αντεργατική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτή τη συνολική επίθεση, χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε το δικό μας συντονισμένο αγώνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εργοδότες έδειξαν αλληλεγγύη μεταξύ τους, βοηθώντας τον Κ. Δραγούνη με την εκτύπωση των περιοδικών του. Και απ' αυτό το γεγονός προκύπτει σαν αναγκαιότητα να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των εργαζομένων τόσο όλου του κλάδου, όσο και γενικότερα στο δίκαιο αγώνα που διεξάγουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Δραγούνη.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ