Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι μάχες στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, όπου οι Τσετσένοι αντάρτες "ελέγχουν πλήρως", όπως είπαν, το Γκρόζνι και αντικρούουν τις ρωσικές δυνάμεις, εμποδίζοντάς τες να πλησιάσουν το κέντρο. Οι κάτοικοι του Γκρόζνι έχουν καταφύγει στα υπόγεια των σπιτιών, ενώ άλλοι προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, αψηφώντας τις επιθέσεις της ρωσικής αεροπορίας.

Ο στρατιωτικός διοικητής των Τσετσένων ανταρτών Σαμίλ Μπασάγιεφ, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Γκρόζνι δήλωσε χτες ότι οι δυνάμεις του "ελέγχουν πλήρως" την τσετσενική πρωτεύουσα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε η "δεύτερη φάση" των επιχειρήσεων και τόνισε ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με την Μόσχα και τη φιλορωσική κυβέρνηση της Τσετσενίας.

Την πληροφορία ότι οι Τσετσένοι αντάρτες κατέρριψαν χτες ένα ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο έδωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ο Μοβλάντι Ουντούγκοφ, εκπρόσωπος των ανταρτών. Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα έσπασαν την πολιορκία του αρχηγείου της φιλορωσικής κυβέρνησης, στο κέντρο του Γκρόζνι και τόνισε ότι οι ρωσικές προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ υπέστησαν "μεγάλες απώλειες".

Πάντως, συνεχίζονται οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις για τον αριθμό των απωλειών και των δύο πλευρών. Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους, στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 70 και τραυματίστηκαν περίπου 300 Ρώσοι στρατιώτες, ενώ αγνοούνται 23. Από την πλευρά των Τσετσένων ανταρτών οι νεκροί ξεπερνούν τους 200, υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Ομως, οι Τσετσένοι αυτονομιστές ανεβάζουν σε 300 τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και σε 29 τους συλληφθέντες αιχμαλώτους, ενώ υποστηρίζουν ότι έχουν καταρριφθεί μέχρι τώρα 9 ελικόπτερα, έχουν καταστραφεί 44 θωρακισμένα οχήματα και 8 έχουν καταληφθεί. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραδέχτηκε την απώλεια των ελικοπτέρων και των θωρακισμένων οχημάτων, αλλά αρνήθηκε πως κατερρίφθη μαχητικό αεροπλάνο.

Παράλληλα, σφοδρές μάχες έχουν αναφερθεί και γύρω από το αεροδρόμιο "Σέβερνι" έξω από το Γκρόζνι, όπου βρίσκεται ρωσική βάση, ενώ ένα δεύτερο ρωσικό οχυρό, στο αεροδρόμιο "Κανκάλα" έγινε στόχος δέκα ανταρτικών επιθέσεων στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, αναφέρει το πρακτορείο "Ιντερφαξ".

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, μια ρωσική φάλαγγα που κατευθυνόταν στην πόλη Αργκούν αναγκάστηκε προχτές να επιστρέψει, όταν ένα άρμα μάχης επλήγη από τα πυρά των αυτονομιστών.

Στο μεταξύ, παράκληση προς τους αντιμαχόμενους Ρώσους στρατιώτες και Τσετσένους αυτονομιστές, να παύσουν πυρ, προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση των πληγωμένων αμάχων από το Γκρόζνι και ο ανεφοδιασμός του αμάχου πληθυσμού της πόλης με πόσιμο νερό, διετύπωσε ο Μανουέλ Μπέσλερ, ανώτερος αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Από την Μόσχα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν τάχθηκε υπέρ της λήψης "των σκληρότερων μέτρων", εναντίον των Τσετσένων αυτονομιστών, αν και απέρριψε την προσφυγή "σε στρατιωτικές πράξεις μεγάλης κλίμακας".

Ο Τσερνομίρντιν ζητά σκληρά μέτρα μετά τις εκτεταμένες επιθέσεις, όμως σε καμμιά περίπτωση "δεν επιθυμεί την επανάληψη των στρατιωτικών ενεργειών μεγάλης κλίμακας στην τσετσενική δημοκρατία" και εκτιμά ότι "δεν πρέπει να επιτρέψει στην Τσετσενία επανάληψη του αφγανικού σεναρίου", είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού, Βίκτορ Κόνοφ.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας ζήτησε από τους ηγέτες των Τσετσένων ανταρτών να λογοδοτήσουν για τις πράξεις των τελευταίων ημερών και εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητά τους, να επιλύσουν την κρίση μέσω διαλόγου, λέγοντας πως πρέπει να αναζητήσουμε "νέους εταίρους" για διαπραγματεύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νέο πόλεμο; (2002-11-05 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις (2001-10-02 00:00:00.0)
Τη δυτική υποκρισία καταγγέλλει ο Ιβανόφ (2000-02-23 00:00:00.0)
Κατάσταση εκτός ελέγχου (1996-08-10 00:00:00.0)
Δε γίνονται διαπραγματεύσεις με απειλές (1996-04-03 00:00:00.0)
Εκεχειρία ή παραπέρα περιπλοκή στην Τσετσενία; (1995-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ