Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Η αντίδραση ... αντιδρά και σχεδιάζει

Οι σπασμωδικές ενέργειες επισήμων και Τύπου στις αποκαλύψεις του βουλευτή Β. Ιλιούχιν, μάλλον, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του

Και στις δυο πλευρές του Ωκεανού σπεύδουν να διαψεύσουν τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις του Βίκτορ Ιλιούχιν για τα σχέδια πρόκλησης αναταραχών στη Λευκορωσία, με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου της χώρας.

Οι εντυπωσιακές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, προκάλεσαν πραγματική θύελλα στα ρωσικά και λευκορωσικά ΜΜΕ, καθώς και στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας στη Ρωσία και Λευκορωσία. Θυμίζουμε ότι ο Ιλιούχιν δημοσιοποίησε άκρως ανησυχητικές πληροφορίες: Μια ομάδα αξιωματικών της CIA, που βρίσκεται στην Πολωνία, προετοιμάζει υπονομευτικές επιχειρήσεις στη Λευκορωσία, με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η "Ροσίισκαγια Γκαζέτα" (27 Ιούλη) στο σημείωμά της "Στο Μινσκ όλα είναι ήρεμα" αναφέρει: "Δεν είναι μυστικό για την Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας (ΕΚΑ) της Λευκορωσίας το γεγονός της παρουσίας στη γειτονική χώρα συνεργατών της CIA, οι οποίοι βρίσκονται εκεί στα πλαίσια των διμερών συμφωνιών συνεργασίας των ειδικών υπηρεσιών. Ωστόσο, η ΕΚΑ δε διαθέτει στοιχεία για την ανάπτυξη κάποιας δραστηριότητας κατά της Λευκορωσίας, δήλωσε πηγή της Διεύθυνσης Πληροφοριών και Δημόσιων Σχέσεων της υπηρεσίας... Αντίθετα, η λευκορωσική δεξιά αντιπολίτευση θεωρεί τις δηλώσεις του Ιλιούχιν προβοκάτσια, που ετοιμάζει το περιβάλλον του προέδρου Λουκασένκο. Στη δε Πολωνία ο υπουργός Εσωτερικών Ζμπίγκνεβ Σεμιοντκόφσκι διέψευσε την πληροφορία ότι οι συνεργάτες της CIA ετοιμάζουν τάχα κάποια υπονομευτική επιχείρηση στη Λευκορωσία. Και αποκάλεσε τη δήλωση του Βίκτορ Ιλιούχιν ανοησία".

Η εφημερίδα "Κομερσάντ Ντέιλι" αναφερόμενη στις αποκαλύψεις του Ιλιούχιν, σε άρθρο με τίτλο "Από το παράλογο στην πολιτική σχιζοφρένια", αναφέρει αντιδράσεις διαφόρων υπηρεσιών, κρατικών και πολιτικών παραγόντων. Το επιτελείο της CIA σε σύντομη δήλωσή του αποκαλεί τις δηλώσεις του Ιλιούχιν "παραλογισμό πέρα για πέρα", το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "ανεδαφικές". Ο αντιπρόεδρος του δεξιού κόμματος Λαϊκό Μέτωπο Λευκορωσίας Βίντσουκ Βιατσόρκα είπε ότι "πρόκειται για τυπική περίπτωση πολιτικής σχιζοφρένιας. Οι κομμουνιστές και οι αυτοκρατορικές δυνάμεις πάντα και παντού βλέπουν την CIA και τη "Μοσάντ"".

Ψυχασθενή αποκάλεσε τον Ιλιούχιν και ο συντονιστής του πολιτικού κυριακάτικου προγράμματος "Ιτόγκι" της τηλεοπτικής εταιρίας ΝΤΒ Γεβγκένι Κισιλιόφ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιλιούχιν, ο δημοσιογράφος, για να είναι πιο πειστικός, έστριψε το δάχτυλό του στον κρόταφο, ότι, τάχατες, του 'χει στρίψει του ανθρώπου. Ο διευθυντής του Πανρωσικού Κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, Εντουάρντ Σαγκαλάγεφ, θεωρεί ότι "συνέπεια του σκανδάλου για τον Ιλιούχιν μπορεί να είναι η δικαστική αγωγή", ενώ ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Αλεξάντρ Σόχιν, φρονεί ότι η Κάτω Βουλή θα χρειαστεί να ζητήσει συγνώμη από τους βουλευτές του Ανωτάτου Σοβιέτ της Λευκορωσίας.

Η εφημερίδα "Σεβόντνια", επισημαίνοντας ότι η δήλωση του Ιλιούχιν "προκάλεσε διεθνές σοκ, που αγγίζει τη λιποθυμία", αναφέρει την επίσημη δήλωση του εκπροσώπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα Ρόμπερτ Χίλτον: Οι Ηνωμένες Πολιτείες "με κανέναν τρόπο δε σκοπεύουν να υπονομεύσουν την πολιτική της κυβέρνησης της Λευκορωσίας".

Βρήκε το στόχο...

Κρίνοντας από τις σπασμωδικές αντιδράσεις των εκπροσώπων του διεθνούς πολιτικού κατεστημένου και τις συγκεντρωτικές επιθέσεις του "δημοκρατικού" Τύπου κατά του Ιλιούχιν, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Ιλιούχιν βρήκε το στόχο. Σύμφωνα πάντα με τη "Σεβόντνια", ο Ιλιούχιν "αποκάλεσε την αντίδραση των πολιτικών και ειδικών υπηρεσιών συνηθισμένη δουλιά τους, κάτι διαφορετικό δεν περίμενε, η οποία απλώς επιβεβαιώνει τα λόγια του".

Ακόμα σαφέστερη είναι η εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" (27 Ιούλη), η οποία εφιστά την προσοχή στο ότι "παλιότερα οι Αμερικανοί δε θεωρούσαν αναγκαίο να απαντούν σε τέτοιου είδους δηλώσεις, τις οποίες, για παράδειγμα, μοίραζε αφειδώς ο Ζιρινόφσκι... Οι δηλώσεις του Ιλιούχιν έχουν εκληφθεί στα σοβαρά και η αντίδραση σ' αυτές ήταν ακαριαία και διπλωματική, χωρίς σχόλια για την πολιτική τοποθέτηση του βουλευτή, που επικαλούνται πότε πότε οι Αμερικανοί πολιτικοί". Και στη συνέχεια η εφημερίδα γράφει ευθέως: "Η πληροφορίες από διάφορες πηγές επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι στα λόγια του Βίκτορ Ιλιούχιν υπάρχει μια σημαντική δόση αλήθειας".

Στη σκέψη ότι έτσι έχουν τα πράγματα μας οδηγεί και το άρθρο του συνταγματάρχη Ιβάν Ιβανόφ "Νέα κατεύθυνση της δραστηριότητας της CIA", που δημοσιεύεται στο ίδιο φύλλο της "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα". Ο Ιβανόφ σημειώνει ότι η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στη λεγόμενη μαύρη λίστα, μαζί με τη Σερβία, το Ιράκ, την Αϊτή κλπ., που απέναντί τους ο Λευκός Οίκος εφαρμόζει σκληρή πολιτική καταστολής των εθνικών και ιστορικών συμφερόντων τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα λειτουργικά συστήματα ελέγχου της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής τους. Η κατεύθυνση αυτή στις ΗΠΑ αποκαλείται "Στήριξη της δημοκρατίας στο εξωτερικό". Στο άρθρο αναφέρεται ότι "η Ουάσιγκτον θεωρεί την ενοποίηση των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Επικροτούνται και υποθάλπονται με κάθε τρόπο οι αντιθέσεις στο δρόμο προσέγγισης της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ολες οι υπηρεσίες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ, πριν απ' όλα η CIA, έχουν εντολή να επιστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις για την άσκηση επίδρασης στους πολιτικούς κύκλους της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και άλλων χωρών της ΚΑΚ".

Η επιχείρηση για την ανατροπή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο σαν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του Λαϊκού Μετώπου της Λευκορωσίας, που επεξεργάστηκε ομάδα αξιωματικών της CIA και η ίδια έπρεπε να την υλοποιήσει, εντάσσεται ακριβώς στην κατεύθυνση "Στήριξης της δημοκρατίας στο εξωτερικό", η οποία έχει ως βάση την απροκάλυπτη επιδίωξη των ΗΠΑ να παρεμποδίσουν τη διαδικασία ενοποίησης των πρώην ενωσιακών Δημοκρατιών, να μην επιτρέψουν την αναβίωση στο μετασοβιετικό χώρο ενός ενιαίου, ισχυρού ενωσιακού κράτους. Ο Ρώσος βουλευτής Βίκτορ Ιλιούχιν, αποκαλύπτοντας τα δυσοίωνα σχέδια της CIA, προκάλεσε λυσσώδη ουρλιαχτά και στις δυο πλευρές του Ωκεανού. Αλλά, όπως λένε στην Ανατολή, τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι περνάει...

Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, που υιοθετεί αντικομμουνιστικές θέσεις, σε συνέντευξη Τύπου στην Κρατική Δούμα, υποστήριξε τις δηλώσεις του Ιλιούχιν. Επιπλέον, συμφώνησε με τις ενέργειες του προέδρου της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια και τόνισε ότι η CIA έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του σχεδίου "ανατροπής" του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Τέλος, μέσα σ' αυτά να σχέδια εντάσσεται, προφανώς, και η ενέργεια του προέδρου του Λαϊκού Μετώπου Λευκορωσίας Ζένον Ποζνιάκ και του εκπροσώπου του Σεργκέι Ναούμτσικ, να ζητήσουν από τις αμερικανικές αρχές να τους χορηγήσουν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, διότι, όπως δήλωσαν προβοκατόρικα σε συνέντευξη Τύπου, "φοβούνται" ότι ο Πρόεδρος Λουκασένκο "θα εξαπολύσει διώξεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων". Αυτοί εγκατέλειψαν τη χώρα στα τέλη Απρίλη και βρίσκονται τώρα στις ΗΠΑ, αφού προηγουμένως είχαν οργανώσει διαδηλώσεις στο Μινσκ κατά της συμφωνίας ένωσης Λευκορωσίας - Ρωσίας.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ