Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αυξάνεται η πίεση από τις ΗΠΑ

Για ποιο λόγο "κόπτονται" οι ΗΠΑ όσον αφορά τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών; Εφτασαν να απαγορεύσουν την είσοδο στις ΗΠΑ του Κολομβιανού Προέδρου Ερνέστο Σαμπέρ, γιατί δωροδοκήθηκε από τους τελευταίους. Αραγε, μόνο γι' αυτό;

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Λα Πικότα, νότια της Μπογκοτά, βρίσκονται μερικοί αρχηγοί της κολομβιανής Μαφίας της κοκαϊνης. Η παραπάνω φυλακή εξοπλίζεται τώρα με αντιαεροπορικά πυροβόλα. Ελικόπτερα παρακολουθούν συστηματικά, από αέρος, το χώρο των φυλακών. Μήπως "μυρίστηκαν" οι κολομβιανές αρχές επικείμενη απόδραση; Οχι. Αλλού εστιάζονται οι φόβοι τους"σε μια εποχή, όπου οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο" (υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Πάρντο).

Η ημερήσια εφημερίδα "Ελ Τιέμπο" έγραφε πρόσφατα: "Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, θα πρέπει να περιμένουμε και επεισόδια με ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες". Για παράδειγμα, να πέφτουν Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές πάνω σε κολομβιανές φυλακές με σκοπό να απαγάγουν μαφιόζους κρατούμενους. Η εφημερίδα "Ελ Τιέμπο" παραπέμπει στον Γενικό Αντιεισαγγελέα Σαλαμάνκα: "Εχουμε μια παρόμοια κατάσταση όπως το Δεκέμβρη του 1989, όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στον Παναμά για να συλλάβουν το σκληρό άνδρα (και μεγαλέμπορο ναρκωτικών) στρατηγό Νοριέγα".

Η Κολομβία, που πλήττεται, όχι μόνο τελευταία, από την τρομοκρατία των συμμοριών των μεγαλεμπόρων των ναρκωτικών, σύμφωνα με το νέο της Σύνταγμα του 1991, δεν επιτρέπεται να εκδίδει πολίτες της σε άλλες χώρες. Παρ' όλα αυτά δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να τους παραδώσει τους σημαντικότερους αρχηγούς του καρτέλ Κάλι. Σε κάθε άρνηση των κολομβιανών αρχών, οι προαναγγελθείσες κυρώσεις από το Βορρά γίνονται όλο και πιο απειλητικές. Μέχρι και την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ του Προέδρου της Κολομβίας Σαμπέρ, με την οποία στόχο έχουν, καθώς φαίνεται, να διχάσουν το κολομβιανό κατεστημένο.

Μόλις τον περασμένο Γενάρη κατάφερε το νούμερο 3 του καρτέλ Κάλι, Χοσέ Σαντακρούς Λοντόνια, να "εγκαταλείψει" τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Λα Πικότα μέσα στη νύχτα, κυριολεκτικά, σαν κύριος. Μεγάλη ήταν η κατακραυγή στην Ουάσιγκτον για το συμβάν, γιατί τώρα πια υπήρχαν αποδείξεις, όπως ισχυρίζονταν, ότι οι Κολομβιανοί μεταχειρίζονται με το γάντι αυτούς τους εγκληματίες. Με 2.000.000 δολάρια δωροδοκήθηκαν οι φύλακες από το καρτέλ, όπως πίστευαν. Τώρα, όμως, ο ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον της ισπανικής εφημερίδας "Κάμπιο 16" εμφανίζει μια άλλη εκδοχή, βασισμένη σε ανώνυμες μαρτυρίες από ανθρώπους της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εμπορίου Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA). Σύμφωνα με τους τελευταίους η CIA εξαγόρασε την ελευθερία του Λοντόνιο, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, και όταν αυτός αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Κολομβία με σκοπό την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τη "δουλιά" την τελείωσαν μεσαία στελέχη της CIA.

Γιατί, άραγε, τόση φασαρία και τόσα έξοδα για μερικούς βαρυποινίτες, που βρίσκονται φυλακισμένοι και δεν έχουν, σχεδόν καμία, πιθανότητα να αποδράσουν; Ενας από τους άνδρες της DEA άφησε να εννοηθεί: "Αυτό εξυπηρετεί τα ύψιστα συμφέροντα των ΗΠΑ". Ποια, όμως; Σίγουρα οι αρχές των ΗΠΑ ενδιαφέρονται να μειώσουν την εισαγωγή ναρκωτικών, αν και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η γιγαντιαία τους αγορά θα συνεχίζει να παροτρύνει την προσφορά. Ωστόσο, πολύ σημαντικότερο για τους Αμερικανούς είναι, σίγουρα, να έχουν μια χούφτα ανθρώπους έτοιμους, τη δεδομένη στιγμή, να καταθέτουν εκείνο ακριβώς που θα κρίνουν οι πρώτοι ότι συμφέρει να ακουστεί, πράγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις διεθνείς σχέσεις, π. χ. για άσκηση πιέσεων. Και, πιθανώς, να μπορούν, με αυτόν τον τρόπο, "να βάλουν στο χέρι" τους λογαριασμούς της κολομβιανής Μαφίας, σε αμερικανικές τράπεζες, που υπολογίζονται ότι φτάνουν τα 50.000.000.000 δολάρια.

Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ