Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες κινητοποιήσεις των γερμανικών συνδικάτων

Η Ενωση των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) καθόρισε την 7η Σεπτέμβρη, ως μέρα διαμαρτυρίας κατά των "μέτρων οικονομίας" της κυβέρνησης Χ. Κολ. Σε έξι μεγάλες πόλεις - το Βερολίνο, τη Λειψία, το Ντόρτμουντ, το Αμβούργο, τη Στουτγκάρδη και το Λουντβιγκσχάφεν - θα πραγματοποιηθούν αυτή τη μέρα μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις κατά του κυβερνητικού "πακέτου κοινωνικών ωμοτήτων" - όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της DGB Ντίτερ Σούλτε - με στόχο, αν όχι την απόρριψη και μη εφαρμογή του, τουλάχιστον μια "σημαντική διόρθωσή του". Τα συνδικάτα, όπως δηλώνουν επίσημα, διαμαρτύρονται ιδιαίτερα ενάντια στη σχεδιαζόμενη μείωση κατά 20% του επιδόματος ασθενείας, τον περιορισμό της προστασίας των εργαζομένων ενάντια σε απολύσεις και τη μείωση, και αργότερα την ολοκληρωτική περικοπή, των κονδυλίων για τα λεγόμενα "Μέτρα Δημιουργίας Εργασίας" (ABM), που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους άνεργους κατοίκους της πρώην ΓΛΔ. Η ηγεσία της DGB σχεδιάζει ακόμα να "βομβαρδίσει" τους βουλευτές του Μπούντεσταγκ με χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας και με έκκληση σ' αυτούς να καταψηφίσουν τα μέτρα. Αυτό το τελευταίο ιδιαίτερα θεωρείται όμως μάταιη ελπίδα, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία του Μπούντεσταγκ είναι αποφασισμένη να εγκρίνει οπωσδήποτε στις 13 Σεπτέμβρη τα "μέτρα οικονομίας" και αφού, όπως φαίνεται, η χριστιανοδημοκρατική ηγεσία του καγκελάριου Κολ πειθάρχησε τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές της Ανατολικής Γερμανίας, που κυρίως λόγω της μείωσης των κονδυλίων για τα ΑΒΜ, είχαν αρχικά δυσανασχετήσει και δήλωναν "αντίσταση". Μάλιστα, η κυβέρνηση εξήγγειλε για το επόμενο έτος την κατάργηση του φόρου περιουσίας, τη μη αύξηση του παιδικού επιδόματος σε 220 μάρκα, και τη λήψη και άλλων φοροαπαλλακτικών μέτρων, γιατί, κατά τον υπουργό Οικονομικών Τέο Βάιγκελ, τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου συνέχισαν την πίεσή τους. Οχι μόνο εκφράζουν ικανοποίηση για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην επιβολή των μέτρων, αλλά προβάλλουν και νέες απαιτήσεις: Μία ώρα τη βδομάδα περισσότερη εργασία, αλλά χωρίς αντίστοιχη αύξηση των αμοιβών και μείωση ή τουλάχιστον "πάγωμα" για τα επόμενα χρόνια των επιδομάτων που παίρνουν οι μαθητευόμενοι.

"Ξεδιάντροπη", χαρακτήρισαν αυτή την απαίτηση τα συνδικάτα, τονίζοντας ότι οι μαθητευόμενοι από το 2ο χρόνο της μαθητείας τους "βγάζουν" τα επιδόματα που τους δίνονται. Βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες σχεδιάζουν, ωστόσο, τις απαιτήσεις τους αυτές, να τις προβάλουν επίσημα κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις τους, για τις συμβάσεις εργασίας του 1997.

Ειδικά, από την περικοπή των κονδυλίων για τα "Μέτρα Δημιουργίας Εργασίας" στην πρώην ΓΛΔ, τα συνδικάτα προβλέπουν άμεσα άλλους 140.000 ανέργους, που σημαίνει αύξηση της ανεργίας και κατά συνέπεια και των επιδομάτων ανεργίας.

Το Ομοσπονδιακό Ιδρυμα Εργασίας (ΒΑ) με τη σειρά του δηλώνει αδυναμία επιδότησης και άλλων ανέργων. Ηδη, το πρώτο εξάμηνο του 1996 δαπάνησε 8,1 δισ. μάρκα περισσότερα απ' όσα εισέπραξε. Γι' αυτό, όπως δηλώνει, αδυνατεί να κάνει τις οικονομίες, που ζητάει ο Τέο Βάιγκελ.

Μπροστά στην οξυνόμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, αυξάνονται τα επικριτικά σχόλια και από ειδικούς επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι τα "μέτρα οικονομίας" δεν αποτελούν διέξοδο. Ο Ντίτερ Τάιχμαν, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας, π.χ., παραθέτει στην εφημερίδα "Τάγκες - Τσάιτουνγκ" τα επιχειρήματά του: "Πώς να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, όταν η ζήτηση εμπορευμάτων υποχωρεί; Ο επιχειρηματίας παίρνει νέο προσωπικό, όταν ξέρει ότι τα προϊόντα που κατασκευάζει θα πουληθούν. Κάνοντας οικονομία, το κράτος αδυνατίζει την οικονομία και οι "τρύπες" στο δημόσιο προϋπολογισμό μεγαλώνουν, γιατί εισπράττονται λιγότεροι φόροι, ενώ αυξάνονται τα έξοδα για τους ανέργους. Η ανάκαμψη δεν μπορεί να προέλθει από οικονομίες για εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Μια φωτεινή γραμμή φαίνεται στον ορίζοντα (σ.σ. για τη Γερμανία) και αυτή είναι ότι αυξάνονται πάλι οι παραγγελίες που δίνονται από το εξωτερικό!".

Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ