Κυριακή 18 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Απ' το χωριό του Φλωράκη"

Με λέξεις φορτωμένες με συγκίνηση μίλησαν για τον Χ. Φλωράκη, τόσο οι χωριανοί, όσο και οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ραχούλας, Κώστας Σιώκος,που διάβασε την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου, η εκπρόσωπος του νομάρχη Ρίτσα Χατζοπούλου που σημείωσε ότι "οι Ραχουλιώτες απέδειξαν πως και στον τόπο του μπορεί κανείς να αγιάσει", ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευρ. Καφαντάρης με τη φράση "σας χρειαζόμαστε", ο πρόεδρος της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών, Βασίλης Τσαντίλας,που υπενθύμισε πως ο Χ. Φλωράκης πρόσφερε στην Ενωση τα τελευταία περιουσιακά του στοιχεία, το οικόπεδο όπου βρισκόταν το πατρικό του, ο πρώην περιφερειακός Διευθυντής, κ. Λιακόπουλος κ.ά.

Ιδιαίτερα ξεχωριστές, όμως, ήταν οι αναφορές δύο δασκάλων. Του Γιώργου Ντόλκερα,που υποδέχτηκε εκ μέρους του χωριού τον Χ. Φλωράκη και του Βασίλη Καραγιάννη που παρουσίασε την εικόνα που έχουν οι χωριανοί για τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ.

"Η Ραχούλα, είπε ο Γ. Ντόλκερας, τιμά σήμερα ένα γνήσιο και εκλεκτό τέκνο της, τον Χαρίλαο Φλωράκη. Δεκαετίες πριν, την τίμησε ο ίδιος τη Ραχούλα όσο κανείς άλλος συγχωριανός μας αφού αναδείχτηκε σε πολιτική προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας. Η Ραχούλα, χάρις στον Χαρίλαο Φλωράκη, έγινε γνωστή στο πανελλήνιο. Χιλιάδες Ελληνες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν και εντοπίσουν στο χάρτη το χωριό μας.

- Από πού είσαι;

- Από τη Ραχούλα Καρδίτσας.

Και η ερώτηση - απάντηση είναι άμεση:

- Από το χωριό του Φλωράκη;".

Η μανιά η Σουλτάνα

"Αμέτρητες πόλεις και χωριά, με παλλαϊκές εκδηλώσεις τίμησαν τον Χαρίλαο και πάμπολλες χώρες του εξωτερικού τον επιβράβευσαν. Η σημερινή μας όμως εκδήλωση, που γίνεται στο χωριό μας, έχει ξεχωριστό νόημα" σημείωσε ο Β. Καραγιάννης."Γίνεται, είπε, από τους συγχωριανούς του Χαρίλαου, που έζησαν μαζί τα παιδικά του χρόνια, πήγαν μαζί στο σχολείο, έπαιξαν μαζί στις γειτονιές του χωριού μας. Γίνεται από τους νεότερους του χωριού μας, που τον είδαν να ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας και να φτάνει στην κορυφή της κομματικής καταξίωσης. Γίνεται από τους μικρότερους και τα παιδιά του χωριού μας που γνώρισαν το θρύλο Χαρίλαο Φλωράκη μέσα από τις συζητήσεις των μεγάλων και τις κάμερες των τηλεοπτικών μέσων".

Στο σημείο αυτό ο Β. Καραγιάννης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία του Χαρίλαου από τα παιδικά του χρόνια και στάθηκε ιδιαίτερα στη μανιά Σουλτάνα, τη γιαγιά του. "Μεγάλη και η χαρά της μανιάς Σουλτάνας που θα είχε την καλή τύχη να μεγαλώσει ακόμα ένα εγγόνι και να το νανουρίσει στο μπισίκι με κλέφτικα τραγούδια της λεβεντιάς και της παλικαριάς.

Η μανιά Σουλτάνα, θα συνδεθεί ιδιαίτερα με αυτό το αγόρι, τον Χαρίλαο, και θα βάλει με το δικό της τρόπο την προσωπική της σφραγίδα στο "μελλοντικό γίγνεσθαι" του μικρού Χαρίλαου.

Κανένας όμως τότε δεν μπόρεσε να μαντεύσει, να εικάσει, να φανταστεί ότι το ζωηρό και γεμάτο σφρίγος αυτό παιδί που μεγάλωνε μέρα με τη μέρα, θα γίνονταν κάποτε μια ξεχωριστή, μια διακεκριμένη προσωπικότητα, ένας τιμημένος λαϊκός ηγέτης. Το φαινόμενο Χαρίλαος, φυσικά, μας ξάφνιασε όλους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμητικές εκδηλώσεις για το Χ. Φλωράκη (2008-07-19 00:00:00.0)
Ο δικός μας Χαρίλαος... (2005-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ