Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Σταμάτησαν οι εξαγωγές επιτραπέζιας σουλτανίνας

Το ψηλό κόστος μεταφοράς κάνει ασύμφορη την εξαγωγή του προϊόντος. Ασχημη η προοπτική και για τις τιμές της "ξανθιάς" σταφίδας λόγω ΕΕ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί τις τελευταίες μέρες οι εξαγωγικές δραστηριότητες στο επιτραπέζιο σταφύλι σουλτανί της Κρήτης, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών του προϊόντος στο εξωτερικό, κάτι που ανάγκασε τους εξαγωγικούς φορείς να σταματήσουν τη συγκομιδή του προϊόντος τους.

Τόσο οι ιδιώτες όσο και οι συνεταιριστές, κατηγορούν για την εξέλιξη αυτή, την ίδια την κυβέρνηση, που αρνήθηκε και φέτος να επιδοτήσει το κόστος μεταφοράς των νωπών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, που λόγω της απόστασης και της θαλάσσιας μεταφοράς γίνεται "απαγορευτικό".

Οπως τόνισε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Γιάννης Πυργιαννάκης,"η πολιτεία πρέπει κάποτε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστούμε π.χ. τους Ιταλούς που επιβαρύνονται με 10 δρχ. μεταφορικά, ενώ εμείς πληρώνουμε 50 δραχμές, για να κινούμαστε ανάλογα με την πορεία του σταφυλιού στην αγορά. Γιατί, όταν πάει καλά το σταφύλι αυξάνονται τα μεταφορικά. Οταν συμβαίνει το αντίθετο, τα μεταφορικά μειώνονται. Ομως, τότε, είναι πλέον αργά...".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεταιριστές της Κρήτης, όπως και οι ιδιώτες εξαγωγείς, ζητούν ενίσχυση των μεταφορών νωπών αγροτικών προϊόντων εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να βρίσκουν θετική ανταπόκριση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η εύκολη λύση για τους κυβερνώντες, που την... υιοθέτησε πρόσφατα και ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας,είναι η παραπομπή του τόσο σοβαρού αυτού ζητήματος... στις Βρυξέλλες! Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν απ' την Κοινοπραξία Σουλτανινοπαραγωγών Οργανώσεων (ΚΣΟΣ), στην αρχή της εξαγωγικής περιόδου η κυβέρνηση επικαλέστηκε "έλλειψη χρημάτων" και πρότεινε οι εξαγωγείς να αναλάβουν μέρος της οικονομικής ενίσχυσης των μεταφορών και το υπόλοιπο η κυβέρνηση. Ομως, στη συνέχεια το θέμα και πάλι "ξεχάστηκε" μέχρι που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και οι εξαγωγές σταμάτησαν.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Γ. Πυργιαννάκης θα τονίσει πως κάποιοι κάνουν στο κρητικό σταφύλι σαμποτάζ, μέσα από την "ασυνείδητη πολιτική που εφαρμόζουν". "Οταν πιέζουν προς τα κάτω, σε εξευτελιστικά επίπεδα, τις τιμές με τη λογική ότι ο παραγωγός - που δεν ξέρει τι να κάνει - θα δώσει φθηνά το προϊόν του, ακολουθούν μια ασυνείδητη πολιτική", λέει ο συνεταιριστής, εντάσσοντας στην κατηγορία αυτή και τους αρμόδιους, οι οποίοι "διαπιστώνουν" το πρόβλημα αλλά μένουν πάντα θεατές.

Παρόμοια, τέλος, κατάσταση αναμένεται φέτος και στην "ξανθιά" σταφίδα, αφού η τιμή παραγωγού φαίνεται να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα. Οπως ανέφερε στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γ. Πιτσιδιανός,το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί φέτος τιμή παραγωγού κάτω της περσινής (150 δραχμές το κιλό), οφείλεται στη μείωση της κατώτατης τιμής εισόδου (ΜΙΡ) που αποφάσισαν πρόσφατα οι Βρυξέλλες. Το πρόβλημα που δημιουργείται θα εξεταζότανε σε σύσκεψη των σταφιδοεξαγωγέων Κρήτης και Πελοποννήσου στο Ηράκλειο, ενώ η ΚΣΟΣ και η ΕΑΣ Ηρακλείου θα αναμένεται να ανακοινώσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν, αφού εκτιμήσουν τις προτάσεις των ιδιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ