Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η εξουσία... στις γυναίκες

Με τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη κάνει τη δεύτερη φετινή του εμφάνιση, στις 23 και 24 Αυγούστου, στην Επίδαυρο, το Εθνικό Θέατρο. Οι "Εκκλησιάζουσες" ανεβαίνουν σε μετάφραση Πολύβιου Δημητρακόπουλου, σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου, μουσική και στίχους Βασίλη Δημητρίου και χορογραφία Ερσης Πήττα. Στο ρόλο της Πραξαγόρα ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Παίζουν επίσης: Γιώργος Μοσχίδης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Νίκος Μπουσδούκος, Δημήτρης Ζακυνθινός, Γιώργος Λέφας, Σπύρος Φασιανός, Στέλιος Λιονάκης, Γιάννης Ροζάκης, Ισαβέλλα Βλασιάδου, Σοφία Κακαρελίδου, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Γιώργος Τσιδίμης, κ.ά.

"Η εποχή που γράφτηκαν οι "Εκκλησιάζουσες" - σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Ανδρέας Βουτσινάς - διακρίνεται από την ατομικότητα στις συμπεριφορές των πολιτών και την απουσία οραμάτων. Τα βέλη της σάτιρας του ποιητή σκοπεύουν στην καρδιά, εξευτελίζουν τη νέα σκέψη: αγαθά κοινά, γυναίκες κοινές, παιδιά κοινά, κατάργηση δικαστηρίων. Η παράστασή μας φιλοδοξεί να έχει τους χυμούς της Αριστοφανικής σάτιρας, τις αγωνίες του ίδιου του ποιητή μας, τις αγωνίες μας. Τέλος, σκοπεύει να αναδείξει την προσπάθεια της άλλης ματιάς του Αριστοφάνη που ασφυκτιά και ψάχνει λύσεις και εξόδους".

Οι γυναίκες της πόλης, με αρχηγό την Πραξαγόρα, προσέρχονται ντυμένες αντρικά. Εχουν συμφωνήσει να εισχωρήσουν ύπουλα στη λαϊκή συνέλευση, που θα γίνει στην Πνύκα και να ψηφίσουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στις γυναίκες. Ο λαός αποφασίζει να τους παραχωρήσει την κυβέρνηση. Ο χορός και η Πραξαγόρα εκθέτει το κοινωνικό της πρόγραμμα. Κάθε πολίτης να παραδώσει τα υπάρχοντά του στο δημόσιο. Κοινή θα είναι η ερωτική απόλαυση... Η νομοθεσία προβλέπει κατ' αρχήν, χάρη της ισότητας, την ικανοποίηση των "απαίσιων στην όψη και ηλικιωμένων γυναικών"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ