Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καραγκιόζης στις γειτονιές

"Η ανάγκη να τιμήσουμε τον Γιώργο Χαρίδημο πηγάζει περισσότερο από το μέρος της καρδιάς και από το περιβόλι με τα αγριολούλουδα των αναμνήσεων... Ηταν ο τελευταίος των μεγάλων, απομεινάρι σπάνιο της γειτονιάς και της αλάνας",λέει ο μαθητής του καραγκιοζοπαίχτη Χαρίδημου, Μιχάλης Χατζάκης.

Και το μήνυμα ελήφθη. Ο Δήμος Πετρούπολης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πέτρας,θυμάται τον Γιώργο Χαρίδημο και τιμά το Ελληνικό Θέατρο Σκιών. Το θέατρο που κάποτε οι μπουλντόζες γκρέμισαν, κατεδαφίζοντας το "μαντράκι" του καραγκιοζοπαίχτη. "Από κείνη τη στιγμή και ύστερα ο πολιτισμός στην Ελλάδα έχει ένα λεκέ στο πρόσωπό του",λέει ο Μιχάλης Χατζάκης. Μα ίσως το λεκέ τον είχε από τότε, που όπως θυμάται ο Μ. Χατζάκης "ο Χαρίδημος ζούσε σε ένα "ρημάδι" και πλενότανε μέσα στη σκάφη, όταν οι άλλοι φέρναν γύρες στο φεγγάρι και μου έλεγε "δε βαριέσαι, ο ουρανός δεν είναι κει, είναι εδώ", κι ακούμπαγε το χέρι στην καρδιά".

Ο Μ. Χατζάκης την Παρασκευή 23 Αυγούστου,στις 9μμ, στο Δημοτικό Κινηματογράφο "Πετρούπολις" θα μιλήσει για τον δάσκαλό του. Θα προηγηθεί παράσταση του ανιψιού και μαθητή του Γιώργου Χαρίδημου, Κώστα Αθανασίου,με το έργο "Ο Καραγκιόζης φούρναρης".Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της ενότητας του Φεστιβάλ Πέτρας με τίτλο "Θέατρο Σκιών",αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον καραγκιοζοπαίχτη Χαρίδημο, που χάθηκε πρόσφατα. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις παραστάσεις, από καραγκιοζοπαίχτες γνωστούς για το ταλέντο και την προσφορά τους, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε ισάριθμες γειτονιές της Πετρούπολης. Την αφίσα της ενότητας φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ