Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Εν λευκώ εξουσιοδότηση" για την αντιλαϊκή πολιτική
  • Σήμερα ανακοινώνεται, πιθανότατα, η ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών
  • Εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης, και με τον περιορισμό της προεκλογικής περιόδου, να αποφύγει ουσιαστική αντιπαράθεση για τα καυτά λαϊκά προβλήματα και τις δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζόμενους

Εν λευκώ εξουσιοδότηση για την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων θα επιχειρήσει να υφαρπάξει, με την καθοριστική βοήθεια των ΜΜΕ, από το λαό η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 22η Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και η 29η του ίδιου μήνα.

Εμφανής πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία περιορίζει την προεκλογική περίοδο όσο είναι συνταγματικά δυνατόν, είναι να αποφευχθεί μια ουσιαστική αντιπαράθεση για τα καυτά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και να αποφύγει να δεσμευτεί απέναντί τους για το παραμικρό "φιλολαϊκό" μέτρο.

Ταυτόχρονα όμως ο Κ. Σημίτης θα υπαινιχθεί με διάφορους τρόπους τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ακολουθήσουν, θέτοντας διλήμματα του τύπου "ναι ή όχι στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", "ΕΕ ή τριτοκοσμική χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης", ενώ θα υπερασπιστεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη γενικότερη νεοφιλελεύθερη πολιτική - πράγμα που είναι απαίτηση των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας - την οποία όμως θα παρουσιάσει ως πολιτική... φιλολαϊκή, που ανταποκρίνεται... στα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων (! ).

Βέβαια ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αναφερθούν "αναλυτικά και συγκεκριμένα" στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν στα συρτάρια τους για την επομένη των εκλογών, αλλά θα επιχειρήσουν να προϊδεάσουν "γενικά" για την επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα, ώστε αργότερα να ισχυριστούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης γίνονται με τη... λαϊκή συναίνεση και εντολή (! ).

Οπως είναι γνωστό στο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που έχει έτοιμο η κυβέρνηση Σημίτη - στην πραγματικότητα αυτός είναι ο λόγος που προσφεύγει στις πρόωρες εκλογές - δεν περιλαμβάνονται μόνο μέτρα λιτότητας, δραστικής μείωσης των κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεων αλλά μέτρα που αφορούν την ίδια την "αγορά εργασίας", όπως κατάργηση των περιορισμών στις απολύσεις, μείωση των βασικών μισθών, "ελαστικά" ωράρια, μερική απασχόληση κοκ.

Τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης θα επιχειρηθεί να μείνουν εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης και αντίθετα θα κυριαρχήσουν τα γενικόλογα συνθήματα "Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει - Μπορούμε να ελπίζουμε ξανά" και άλλες τέτοιες παρόμοιες γελοιότητες. Επίσης βασικό ρόλο στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης διαδραματίζουν τα περί "σταθερότητας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης" καθώς και "η προοπτική τετραετίας".

Τις επιδιώξεις αυτές της κυβέρνησης διευκολύνουν και εξυπηρετούν τα "αφεντικά των ΜΜΕ", τα οποία συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στον αποπροσανατολισμό και στην "αποκοίμιση" των λαϊκών μαζών, φροντίζοντας να εξασφαλιστεί η "λαϊκή συναίνεση" στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη αλλά και των άλλων εταίρων του δικομματισμού.

Ενδεικτική του ρόλου των ΜΜΕ είναι η αποπροσανατολιστική φιλολογία που άρχισε από χτες για τις λίστες των κομμάτων, τα εσωκομματικά προβλήματα που δημιουργούνται κοκ, ενώ είναι ολοφάνερη η πρωτοφανής υποστήριξη που προσφέρουν στην κυβέρνηση Σημίτη.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εντείνει τους ρυθμούς προετοιμασίας του κυβερνώντος κόμματος ώστε να "προλάβει" τις ημερομηνίες που θα διεξαχθούν οι εκλογές στα τέλη του Σεπτέμβρη. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αναμένεται ο Κ. Σημίτης να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών καθώς και τους προσχηματικούς λόγους προκήρυξής τους. Αύριο η ΚΟ και η ΚΕ σε κοινή συνεδρίαση θα κληθούν να επικυρώσουν τις αποφάσεις του Κ. Σημίτη. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Χτες ο Κ. Σημίτης είχε επαφές με κυβερνητικά στελέχη (Α. Τσοχατζόπουλο, Κ. Λαλιώτη, Β. Παπανδρέου, Γ. Παπανδρέου, Γερ. Αρσένη) οι οποίοι απέφυγαν δηλώσεις και παρέπεμψαν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε την απόφαση για τις πρόωρες εκλογές λέγοντας πως "έχει πεισθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα και όλα τα ενδεχόμενα για να καταλήξει στην απόφαση των εκλογών", την οποία χαρακτήρισε "ορθή".

Παράλληλα ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση των λιστών του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες ο Κ. Σημίτης θα επιβάλει, μάλλον ανεμπόδιστα, τους "δικούς του" και θα διαμορφώσει ευνοϊκότερους γι' αυτόν εσωκομματικούς συσχετισμούς. Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές στις οργανώσεις και αργότερα θα συνεδριάσει η ΚΕ για να διαμορφώσει τις τελικές λίστες. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, που ανήκει στην αρμοδιότητα του Κ. Σημίτη, θα προωθηθούν στενοί συνεργάτες του όπως οι Τ. Μαντέλης, Στ. Μανίκας, καθώς και ορισμένοι φίλοι του πανεπιστημιακοί όπως ο Χρ. Ροζάκης.Παράλληλα έχει αρχίσει να δημιουργείται ένας θόρυβος, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, για συνεργασίες με στελέχη που πρόσκεινται είτε στον ΣΥΝ (Ανδρουλάκης) είτε στη ΝΔ (Μ. Παπακωνσταντίνου).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι ενόψει των εκλογών θα οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί όπως γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ