Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ετοιμότητα" εξαπάτησης

Η ετοιμότητα των κομμάτων να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, που δημιουργεί μια εκλογική αναμέτρηση, κρίνεται και καθορίζεται από δυο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη σχέση που αναπτύσσει ένας πολιτικός χώρος με το λαό. Η ικανότητά του, δηλαδή, να "κοιτάζει στα μάτια" τον πολίτη. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τις ικανότητες εξαπάτησης που διαθέτει ένα κόμμα. Οταν δε το συγκεκριμένο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, εφόσον διαλέγει το δρόμο της εξαπάτησης, τότε στα ταχυδακτυλουργικά κόλπα που σοφίζεται εντάσσεται και ο χρόνος που θα επιλέξει για το άνοιγμα της κάλπης. Είναι φανερό ότι οι δυο παράγοντες δεν μπορούν να ισχύουν μαζί. Τα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν: Η θα κοιτούν στα μάτια το λαό ή θα τον εμπαίζουν για να τον "ρίξουν".

Το ΚΚΕ προσέρχεται και σε αυτές τις εκλογές με σαφή προεκλογική παρακαταθήκη: Τη στράτευσή του, μέσα και έξω από τη Βουλή, στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που δημιουργεί, συντηρεί και διογκώνει η ακολουθούμενη πολιτική. Οι κομμουνιστές ζητούν και σε αυτές τις εκλογές την ψήφο από εκείνους που τους γνώρισαν και τους ξέρουν. Ζητά τη στήριξη όσων γνώρισαν τους κομμουνιστές στο εργοστάσιο και στους αγώνες κατά της ασυδοσίας των εργοδοτών και των πολιτικών υπαλλήλων των Βρυξελλών. Βρέθηκαν με το ΚΚΕ στο χωράφι και τις αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια ξεριζώματος της αγροτιάς από τη γη της. Γνώρισαν τους κομμουνιστές στις κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και την πάλη τους για αντιμετώπιση των μέτρων αφανισμού τους. Με το ΚΚΕ αντάμωσαν οι συνταξιούχοι είτε όταν τους χτυπούσαν τα ΜΑΤ του "σοσιαλισμού", είτε η κοροϊδία του "εκσυγχρονισμού".

Γι' αυτό το ΚΚΕ, με καθαρό πρόσωπο, θα δώσει και αυτή την εκλογική αναμέτρηση και γι' αυτό, τελικά, είναι πανέτοιμο να αντεπεξέλθει νικηφόρα στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Το "παρών" του δίπλα σε κάθε μικρή ή μεγάλη λαϊκή διεκδίκηση, η παρουσία του στο πλευρό όλων όσοι αγωνιούν για το αύριο αυτού του τόπου, είναι το σημαντικότερο "όπλο" και η ουσιαστικότερη "προετοιμασία" για να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Στον αντίποδα αυτής της πορείας κινούνται όσοι στο πρόσωπο του λαού αναγνωρίζουν εκείνον που πρέπει να αποπροσανατολιστεί και να εξαπατηθεί για να του υφαρπάξουν την ψήφο. Η κυβέρνηση με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακριβώς εκεί στοχεύει. Στην επιχείρηση της ψηφοθηρικής υποκλοπής δεν υπάρχουν ενδοιασμοί. Πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων όλες οι διακηρύξεις περί "εκσυγχρονισμού" και επιλέγεται μια συνοπτικών διαδικασιών εκλογική πορεία, ώστε να μην πάρει "χαμπάρι" κανείς τι γίνεται. Επιλέγεται ο δρόμος των κινδυνολογικών διλημμάτων περί εθνικών θεμάτων. Απαγορεύεται, πρακτικά, στα κόμματα η παροχή χρόνου για ουσιαστική καταγραφή των θέσεων και των προγραμμάτων τους, αφού πρέπει μέσα σε τέσσερις βδομάδες να σταθούν μπροστά στο παραβάν. Ο αναχρονισμός και η αντιδημοκρατικότητα του εκλογικού συστήματος, αλλά και το καθεστώς του αποκλεισμού των ενοχλητικών φωνών από τα ΜΜΕ παραμένουν αλώβητα. Οσο για την αξία των διαγγελμάτων για εξάντληση της τετραετίας, καθιστά την αναξιοπιστία συνώνυμη του "νέου ύφους και ήθους". Ο πολιτικαντισμός και ο μικροκομματισμός δε γνωρίζουν όρια, αφού με τις πρόωρες εκλογές μέχρι και "καπέλωμα" των εσωκομματικών αντιπάλων του πρωθυπουργού προωθείται, ώστε οι τελευταίοι να μη βγάλουν "κιχ" στην πρωθυπουργική επιλογή. Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ