Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πυγμαλίων, Κουροσάβα και πόλη

Μια αριστουργηματική ταινία του 1938 "Ο Πυγμαλίων",που παρουσιάζει η ΕΤ-3 στις 22.00, κλέβει την αποψινή τηλεοπτική κινηματογραφική παράσταση. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο εξαιρετικό θεατρικό έργο του Μπέρναρ Σο, ένα σενάριο βραβευμένο με Οσκαρ. Πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Λέσλι Χάουραντ, ο "αδύναμος" άνδρας, ο σκλάβος της Σκάρλετ στην αξέχαστη ταινία "Οσα παίρνει ο άνεμος". Ενας καθηγητής φωνητικής βάζει στοίχημα με ένα φίλο ότι είναι ικανός να μεταμορφώσει μόνο σ' εάν μήνα μια απλή, λαϊκή κοπελίτσα, που πουλάει λουλούδια και μιλάει σχεδόν σε διάλεκτο, σε μια γυναίκα που ξέρει να σταθεί σε οποιοδήποτε σαλόνι και κυρίως θα ξέρει να μιλά καλύτερα από όλες τις άλλες "κυρίες". Θα γίνει ένα πραγματικό λουλούδι που όλοι θα θαυμάζουν για τη σωστή εκφορά του λόγου της και για τις υπέροχες κινήσεις της. Είναι φυσικά η ιστορία του Πυγμαλίωνα, που βλέπει τη... Γαλάτειά του, το αριστούργημά του και το ερωτεύεται... Η ταινία δεν είναι μόνο μια αγγλική επιτυχία της δεκαετίας του "30", αλλά μια ταινία που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας της και αγαπήθηκε από το κοινό του, ενώ, υμνήθηκε από τους κριτικούς του κινηματογράφου. Επίσης, διακρίνεται για τις καλές ερμηνείες της, για τους δυνατούς και ανάγλυφους χαρακτήρες, τα εξαιρετικά κοστούμια, την καλή σκηνοθεσία, αλλά κυρίως για το εξαιρετικό σενάριό της.

Μη χάσετε απόψε στις 23.30 το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει η ΕΤ-2 και είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα.Ο Κουροσάβα γεννήθηκε στο Τόκιο το 1910 κι ενώ σπούδαζε ζωγραφική, ξαφνικά το ενδιαφέρον του στράφηκε στην 7η Τέχνη. Ο σκηνοθέτης από το 1943 θεωρείται ο πιο σημαντικό εκπρόσωπος του ιαπωνικού κινηματογράφου της μεταπολεμικής περιόδου. Εχει μεταξύ άλλων, αποσπάσει πολλά σημαντικά διεθνή βραβεία και κυρίως έχει κατακτήσει την καρδιά των θεατών.

Από το SEVEN X στις 22.00 "Η μικρή μας πόλη" του Σαμ Γουντ.

Το βραβευμένο με "Πούλιτζερ", το θεατρικό αριστούργημα του Θόρτον Γουάιλντερ μεταφέρεται στην οθόνη με επιτυχία. Πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα της προπολεμικής ταινίας, που εξετάζει τις χαρές, την απλότητα, τις λύπες, τους έρωτες, και τα όνειρα των κατοίκων μιας μικρής επαρχιακής πόλης στις αρχές του αιώνα μας. Είναι μια ιστορία νοσταλγική, ανθρώπινη, ευαίσθητη, τρυφερή, δυνατή. με τους Τόμας Μίτσελ και Φέι Μπέιντερ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 02.50 "Αταίριαστο ζευγάρι" του Μπομπ Μπερτζ.

Καλογυρισμένη ταινία μυστηρίου που αφηγείται μια ιστορία που διαδραματίζεται μέσα σ' έναν οίκο ευγηρίας. Ενας 70χρονος πεθαίνει από το πιστόλι ενός αδίστακτου και ασυγκίνητου πληρωμένου δολοφόνου. Δύο ντέτεκτιβ ανακαλύπτουν ότι ο ηλικιωμένος έχασε κατά λάθος τη ζωή του, διότι ο αληθινός στόχος ήταν ένας παλιός φίλος του θύματος και πρώην μαφιόζος. Με τους Λι Μέιτζορ και Ντον Ριγκλς


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ