Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πιστεύουν

Στην πρώτη γραμμή, η γενιά της Αντίστασης. Εκεί ανάμεσα και η 80χρονη Σοφία Βαφειάδου, που γλίτωσε παρά τρίχα από το εκτελεστικό απόσπασμα των "εθνικοφρόνων" της Φλώρινας. Τότε ήταν αποφασισμένη να δώσει τη ζωή της και σήμερα συνεχίζει από την πρώτη γραμμή να δείχνει το δρόμο στους νέους. "Μαζί θα βαδίσουμε και θα ζήσουμε στον κόσμο που όλοι ονειρευόμαστε".

***

Γερά σήκωσαν τις γροθιές οι συγγενείς των θυμάτων του μπλόκου της Καλαμαριάς το 1944. Οι συγγενείς των δεκάδων νέων τότε αγωνιστών της Αντίστασης που εκτελέστηκαν στους κεντρικούς δρόμους όπου σήμερα μετακόμισαν για να κατοικήσουν κάποιοι νεόπλουτοι. "Η Καλαμαριά δεν είναι το πλούσιο αστικό κέντρο, είναι οι εργατοσυνοικίες και οι φτωχογειτονιές, ο κόσμος που βασανίζεται και μοχθεί για το ψωμί του".

***

"Τους χρειάζεται ένα γερό μάθημα, όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες. Καιρός να δώσουμε την ψήφο μας στο ΚΚΕ, στο κάτω κάτω αυτό πάντα ήταν δίπλα μας και φώναζε για το δίκιο μας. Καμιά φορά αυτοί που έλειπαν ήμασταν εμείς οι ίδιοι", είπε ο οικοδόμος στον φίλο του, εκεί στη δεξιά γωνιά του πεζόδρομου.

***

Και οι κακεντρέχειες, όμως, δεν έλειψαν. Πώς, άλλωστε, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάποιοι αυριανιστές και νεοφιλελεύθεροι τη μεγάλη επιτυχία της συγκέντρωσης; "Ολοι αυτοί που βλέπεις πήραν χιλιάρικο για να έρθουν", είπε ο ένας και η απάντηση ήρθε αμέσως και από άνθρωπο του χώρου του. "Τι είναι ρε το ΚΚΕ; ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να πληρώνει και να μεταφέρει κόσμο; Αυτοί έρχονται γιατί το πιστεύουν".

***

Ναι, το πιστεύουν και το απέδειξε, χρόνια τώρα, η γενιά των ασπρομάλληδων, αυτών των ανθρώπων που έδωσαν στον αγώνα αδέρφια, γιους, μανάδες. Το απέδειξε και η γενιά των σαραντάρηδων, που ήταν και αυτή εκεί και μαζί η νέα γενιά του μέλλοντος, το κόκκινο αύριο του λαού μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ